ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moderna, embolio, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Στην αγορά επιπλέον 150 εκατ. εμβολίων της Moderna προχωρά η ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου να παραταθεί ο μηχανισμός που παρακολουθεί και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων της COVID-19 από το μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητάς της βάσει της συμφωνίας προμήθειας με τη φαρμακοβιομηχανία Moderna που επιτρέπει στο μπλοκ να παραγγείλει 150 εκατ. πρόσθετα εμβόλια κατά της COVID-19 που παρήγαγε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Οι δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη χρονιά, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση. Οι πρόσθετες δόσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του συμβολαίου για 300 εκατ. δόσεις, εκ των οποίων οι μισές έχουν ήδη παραγγελθεί από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου να παραταθεί ο μηχανισμός που παρακολουθεί και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων της COVID-19 από το μπλοκ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η Κομισιόν να παρατείνει επίσημα τις επόμενες ημέρες τον έκτακτο μηχανισμό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η ισχύς του μηχανισμού προβλέπεται να λήξει στα τέλη Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον μηχανισμό στα τέλη Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες που θεωρείται ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ για τις προμήθειες των σκευασμάτων.

Ο μηχανισμός έχει επιτρέψει την εξαγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν παραχθεί στην ΕΕ προς δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδιστεί μόνο μία αποστολή 250.000 δόσεων AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τη μείωση των προμηθειών της αγγλοσουηδικής εταιρείας προς την ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στις δόσεις προτείνουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δυο δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αύξανε την αποτελεσματικότητα της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού.