ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Βαρνάβα, Νέα Στύρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Βόλο.

Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους.

Παράλληλα, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους τόσο στην Δυτική Αττική, όσο και στην περιοχή του Βαρνάβα, όπου είναι σε εξέλιξη η άλλη σοβαρή πυρκαγιά στην Αττική.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι από το χωριό Νημποριό άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στη συνέχεια διατάχθηκε η εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δασική έκταση πολύ κοντά στον οικισμό βοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τον οικισμό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

"Στην αρχή η φωτιά κινήθηκε επικίνδυνα και προς τα Νέα Στύρα. Φοβηθήκαμε αλλά πολύ γρήγορα έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες απομάκρυναν κάθε κίνδυνο. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μέτωπο προς τα Νέα Στύρα και επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες προς το Νημποριό όπου έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπανικολάου ξενοδόχος από την περιοχή και ο ίδιος διαπιστώνει ακόμη ότι "απέτρεψαν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς στα Νέα Στύρα οι ισχυρές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή τόσο οι επίγειες όσο και τα σινούκ και απομάκρυναν τον εφιάλτη. Το μέτωπο πάντως εξακολουθεί είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν ισχυροί άνεμοι» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Μήνυμα από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έλαβαν όσοι πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νιμπορειού Ευβοίας ώστε να απομακρυνθούν τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Συγκεκριμένα το 112 έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειού Ευβοίας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι- Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies. »

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν και να περιορίσουν την φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι σε περιαστική περιοχή του Βόλου στο Φύτοκο, πάνω από τον Περιφερειακό.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί κατοικημένες ζώνες της περιοχής.
Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι είναι κατοικημένη η περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταστραφεί μια αποθήκη, αλλά και ένα προκατασκευασμένο σπίτι, ενώ κάηκαν και μερικά ζώα που παγιδεύθηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο.
Από τις 3.30 το απόγευμα η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ασφαλή χώρο.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ενεργά μέτωπα πια η πυρκαγιά στον Έβρο - Aσφαλής η Λευκίμμη

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ύφεση βρέθηκε πλέον η πυρκαγιά στον Έβρο μετά από 16 ημέρες

Tο τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα: