ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bio-chicken-organic
Φώτο: Shutterstock

Αποσύρθηκαν 34,5 τόνοι κοτόπουλου που πλασάρονταν ως βιολογικό

Μετά από συντονισμένους ελέγχους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκτός από τους τόνους κοτόπουλου, αποσύρθηκαν και δεκάδες χιλιάδες αυγών που είχαν διατεθεί στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Χτύπημα κατά της παράνομης προώθησης προϊόντων ως δήθεν βιολογικά πέτυχαν οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οδηγώντας στα αρμόδια όργανα μια ακόμα περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας. Επιχείρηση στην Κρήτη προωθούσε προϊόντα ως δήθεν βιολογικά και πλέον θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων.

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετικό Δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι μετά από συντονισμένους ελέγχους και ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αρμόδιου φορέα ελέγχου και πιστοποίησης, εντοπίσθηκαν μη συμμορφώσεις και επιβλήθηκαν αυστηρότατες κυρώσεις σε ελεγχόμενη πτηνοτροφική επιχείρηση. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατόπιν συντονισμένων ελέγχων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα και ενεργειών του υπεύθυνου Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης, αποσύρθηκαν από την αγορά 34,5 τόνοι κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αυγών, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές κατά την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία προϋποθέσεις. Θα ακολουθήσει η εκ των ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων της επιχείρησης.

Η HELLASCERT, η Ένωση των Ελληνικών Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων συγχαίρει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον φορέα πιστοποίησης – μέλος της HELLASCERT για τον αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο ο οποίος λειτούργησε επ’ ωφελεία του καταναλωτή και της αξιοπιστίας της πιστοποίησης των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι αυτού του είδους η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και υπηρεσιών του ΥΑΑΤ θα πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί περισσότερο, ώστε το σύστημα ελέγχου να γίνει ακόμη πιο ισχυρό.

Οι Έλληνες καταναλωτές βιολογικών προϊόντων μπορούν να νιώθουν ασφαλείς για τα προϊόντα που καταναλώνουν. Η περίπτωση που ανακοινώθηκε αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου και εποπτείας της αγοράς βιολογικών προϊόντων.

Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν κατά τρόπο συστηματικό, δίκαιο και αυστηρό καθώς χρέος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας από δυσφημιστικά φαινόμενα. Εντολή του κ. Λιβανού είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε παρατυπίες και παρανομίες και κανείς να μη χαριστεί κανενός.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάστηκαν τα έξι νέα εθνικά σήματα πιστοποίησης τροφίμων AGRO

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα επιβλέπει την εφαρμογή των νέων αυτών προτύπων AGRO, διενεργώντας επιθεωρήσεις στους ιδιωτικούς φορείς που θα δραστηριοποιηθούν στην πιστοποίησή τους, στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και στα σημεία πώλησης των προϊόντων.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπ. Λιβανός: Λύσεις για την μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε πως στη κρίσιμη αυτή συγκυρία ο ρόλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μπορεί να είναι καταλυτικός για την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
alkool-pota-alcohol
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Responsibility Alliance: Ενημέρωση για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ

Η Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών, μέσα από μία σειρά 6 αυτοτελών επεισοδίων στο κανάλι της στο YouTube με παρουσιάστρια την Ιλένια Ουίλιαμς, απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν τη νέα γενιά.