ΓΔ: 1392.98 0.86% Τζίρος: 53.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bio-chicken-organic
Φώτο: Shutterstock

Αποσύρθηκαν 34,5 τόνοι κοτόπουλου που πλασάρονταν ως βιολογικό

Μετά από συντονισμένους ελέγχους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκτός από τους τόνους κοτόπουλου, αποσύρθηκαν και δεκάδες χιλιάδες αυγών που είχαν διατεθεί στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Χτύπημα κατά της παράνομης προώθησης προϊόντων ως δήθεν βιολογικά πέτυχαν οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οδηγώντας στα αρμόδια όργανα μια ακόμα περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας. Επιχείρηση στην Κρήτη προωθούσε προϊόντα ως δήθεν βιολογικά και πλέον θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων.

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετικό Δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι μετά από συντονισμένους ελέγχους και ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αρμόδιου φορέα ελέγχου και πιστοποίησης, εντοπίσθηκαν μη συμμορφώσεις και επιβλήθηκαν αυστηρότατες κυρώσεις σε ελεγχόμενη πτηνοτροφική επιχείρηση. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατόπιν συντονισμένων ελέγχων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα και ενεργειών του υπεύθυνου Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης, αποσύρθηκαν από την αγορά 34,5 τόνοι κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αυγών, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές κατά την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία προϋποθέσεις. Θα ακολουθήσει η εκ των ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων της επιχείρησης.

Η HELLASCERT, η Ένωση των Ελληνικών Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων συγχαίρει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον φορέα πιστοποίησης – μέλος της HELLASCERT για τον αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο ο οποίος λειτούργησε επ’ ωφελεία του καταναλωτή και της αξιοπιστίας της πιστοποίησης των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι αυτού του είδους η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και υπηρεσιών του ΥΑΑΤ θα πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί περισσότερο, ώστε το σύστημα ελέγχου να γίνει ακόμη πιο ισχυρό.

Οι Έλληνες καταναλωτές βιολογικών προϊόντων μπορούν να νιώθουν ασφαλείς για τα προϊόντα που καταναλώνουν. Η περίπτωση που ανακοινώθηκε αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου και εποπτείας της αγοράς βιολογικών προϊόντων.

Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν κατά τρόπο συστηματικό, δίκαιο και αυστηρό καθώς χρέος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας από δυσφημιστικά φαινόμενα. Εντολή του κ. Λιβανού είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε παρατυπίες και παρανομίες και κανείς να μη χαριστεί κανενός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
businessdaily-Thalassina-Sarakosti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένες κατά 1-2 ευρώ οι τιμές στα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Β. Σίμος τόνισε «θα φτιάξουμε το καλάθι της Σαρακοστής, αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει καλάθι 6-7 προϊόντων με θαλασσινά που έχουν μείωση της τάξης 1-2 ευρώ».