ΓΔ: 1447.06 -0.11% Τζίρος: 34.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xardalias-politiki prostasia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προειδοποίηση σε Ίο, Μύκονο και 6 νησιά για επιβολή νέων μέτρων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τις τοπικές Αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού και σημείωσε ότι έρχονται πιο εντατικοί έλεγχοι.

Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος ξανά, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Έντονη επίσης αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά ανοδικές τάσεις  καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως απαιτεί προσοχή ο ιός καθώς βρίσκεται ακόμα ανάμεσα μας και πρέπει να τηρούνται «τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι η πρώτη γραμμή προστασίας». Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου ανεβαίνουν επίπεδο, "πορτοκαλί", δηλαδή το επίπεδο 3. Οι δήμοι Σπετσών, Παξών, Χίου ανεβαίνουν επίσης στο επίπεδο 3. 

Οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Άρτας, Ξάνθης ανεβαίνουν στο "κίτρινο" επίπεδο 2. Οι Δήμοι Αγκιστριου, Λήμνου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μέγιστης, Πάτμου και Σύμης ανεβαίνουν στο επίπεδο 2. 

Οι Δήμοι Λερού, Μήλου, Σίφνου πέφτουν στο επίπεδο 2. Οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν στο επίπεδο 2.  Οι Δήμοι Αλοννήσου Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου πέφτουν στο "πράσινο", επίπεδο 1. 

Την Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πως η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή, καθώς οι επιχειρηματίες δεν φροντίζουν για τον περιορισμό της διασποράς και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η «συνταγή Μυκόνου» στο νησί. Στην Ίο φτάνουν σήμερα 30 αστυνομικοί ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας από την Αθήνα, ενώ στην Πάρο θα μεταβούν 15 αστυνομικοί για να συνδράμουν στην τήρηση των μέτρων.

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά, με την επιδημιολογική κατάσταση σε Μύκονο και Κρήτη να είναι κρίσιμη. Ειδικότερα στην Πάρο η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, στην Μύκονο ανήλθε στο 4,27% και στην Τήνο άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Τη στιγμή που τα νησιά επιβαρύνονται επιδημιολογικά, στα αστικά κέντρα το ιικό φορτίο μειώνεται καθώς χιλιάδες κόσμου μετακινούνται στις τουριστικές περιοχές. Ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί γύρω στα 3.500 ημερησίως ενώ τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει έως και 4.500 υπό την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hardalias, Politiki Prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη επιτήρηση και συνεχή τεστ σε έξι "πορτοκαλί" περιοχές

Υποχρεωτικό self test και rapid test στους εργαζόμενους σε εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ανακοίνωσε ο υφυπ. Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς.