ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hardalias, Xardalias, Politiki Prostasia
Φωτο: George Vitsaras/ SOOC

Ν. Χαρδαλιάς: Να δοθεί χρόνος ξεκούρασης στους εργαζόμενους λόγω καύσωνα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε επίσης πως η χώρα μπαίνει σε αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγίες λόγω και των καιρικών δεδομένών.

Για άλλο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο δεν είναι αποκομμένο απ' όλη τη συνολική απειλή της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ενώ διεμήνυσε ότι ειδικά για όσους δίνουν τον αγώνα εκτός των γραφείων «θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και να δώσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμενούς τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών». Επίσης, ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη συμμετέχουν οι αρμόδιοι γραμματείς ώστε να δουν όλοι μαζί τα επιμέρους ζητήματα.

«Αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και διαφορετικά δεδομένα. Ο μηχανισμός ετοιμάζεται και γι' αυτό το ακραίο φαινόμενο, τον καύσωνα. Υπάρχουν τα σχέδια που έχουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες και υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα σε σχέση με τους εργαζομένους, σε σχέση με την προετοιμασία του μηχανισμού, διότι δεν είναι μόνο το ζήτημα του καύσωνα αλλά είναι και τι σημαίνει ο καύσωνας για το μεγάλο ζήτημα των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγιές λόγω και των καιρικών δεδομένων.

Για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτόν το χρόνο, είπε ότι κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- αντιμετωπίζουν περίπου 50 πυρκαγιές, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε όλη τη χώρα, νούμερο, που είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Κάθε χρόνο σταδιακά αυξάνονται τα φαινόμενα αυτά. Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι κλιματική απειλή. Ευθύνη όλων μας είναι να προετοιμάσουμε, να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Εργαζόμαστε σκληρά, καθημερινά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με εντολή του πρωθυπουργού, για να μπορέσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που χρειάζονται για να είμαστε έτοιμοι και να μη φτάσουμε τελευταία στιγμή να βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που τα βλέπουμε να εξελίσσονται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε πως πρέπει να ρυθμίσουν θέματα αρρυθμιών και παθογενειών που αφορούν στο μεγάλο κομμάτι της πρόληψης.

«Είναι μια μεγάλη συζήτηση, γίνεται δεκαετίες στη χώρα αλλά νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση αλλά και η Πολιτική Προστασία έχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ότι έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τη βούληση να έρθουμε σε ρήξη με κάποιες καθιστικές λογικές και να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι από τη μία υπάρχουν τα ακραία φαινόμενα από την άλλη προκύπτει ότι υπάρχει βαθιά ανθρώπινη αμέλεια, ενώ συμπλήρωσε πως οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια ξεκινούν από αμέλεια, διότι κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ατομική ευθύνη τους απέναντι στα δεδομένα. Σχετικά με την πυρκαγιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, ανέφερε ότι ξεκίνησε στις παρυφές των οικισμών και με πολύ γρήγορο ρυθμό πέρασε μέσα στους οικισμούς διότι εκεί έπνεαν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ.

«Η Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα Δρυάδες, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά της, μετά την προσομοίωση που έγινε τον Απρίλιο από την Πυροσβεστική, ανέδειξε 18 σημεία σε όλη την Αττική που εγκυμονούσαν κινδύνους. Ένα από αυτά τα σημεία είναι το σημείο που πέρασε η φωτιά. Η περιοχή είχε κριθεί σε έκτακτη ανάγκη και η περιοχή του Διονύσου, ο οικισμός που πέρασε η φωτιά, είχε καθαριστεί από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, αν δεν είχε γίνει αυτό, η φωτιά θα ήταν έρπουσα, θα δημιουργούσε θερμικό φορτίο με ό,τι σημαίνει αυτό για ανυπολόγιστες ζημιές και στην ανθρώπινη περιουσία και προφανή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά μεταφέρθηκε επικόρυφα, από δέντρο σε δέντρο γι' αυτό και οι περισσότερες καταστροφές ήταν στις στέγες των σπιτιών.

Όσον αφορά τις εργασίες στο πλαίσιο του σχεδίου «Δρυάδες», ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις 18 περιοχές, συν το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, συν το σχέδιο διαφυγής από την Ιπποκράτειο Πολιτεία». «Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα, έγινε μία μεγάλη κινητοποίηση και οργανωμένα έγιναν οι απομακρύνσεις που χρειάζονταν, παρά τα χωροταξικά δεδομένα της περιοχής, δώσαμε μια μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στην Πεντέλη την οποία κερδίσαμε», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μάχη που δίνουν απέναντι σε ακραία φαινόμενα. «Το μεγάλο μας στοίχημα δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές αλλά και οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εποχικές, είναι κάτι που τρέχει και τους 12 μήνες. Το Πυροσβεστικό Σώμα βγήκε από μία κρίση, που ήταν ο απότοκος όλων αυτών των συμβάντων που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και παλεύει καθημερινά  να ανταπεξέλθει, και μέχρι τώρα ο αγώνας που γίνεται είναι ένας αγώνας που αναγνωρίζεται. Το μεγάλο ζήτημα είναι να δώσεις τον αγώνα σου και να παλέψεις για να φέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και να υπάρχει ηγεσία την ώρα της φωτιάς, της κρίσης, της διαχείρισης του κινδύνου, της αντιμετώπισής του. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι και να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα παρθούν, προκειμένου να σωθούν ζωές. Είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι ένα δόγμα που προσπαθούμε κάθετα να το περάσουμε και στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε πρόβλημα είμαστε όλοι εκεί και δίνουμε τον αγώνα μας, κάνουμε την προσπάθειά μας κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια Αττικής και Σύνδεσμοι Δήμων για την προστασία των δασών

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε οτι «ο Υμηττός, το Όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο όρος, η Πεντέλη και η Πάρνηθα αντιπροσωπεύουν τα τελευταία φυσικά αποθέματα της Αττικής, και μετά το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων «απωλειών».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Περιφέρεια Αττικής προτείνει ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας

Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη αφενός της ενίσχυσης του συστήματος πολιτικής προστασίας, αφετέρου της βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των εμπλεκόμενων Κρατικών υπηρεσιών στη διαχείριση των πυρκαγιών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Ν. Χαρδαλιά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάνες Λέναρτσιτς

Ο Επίτροπος ευχαρίστησε θερμά όλους τους Πυροσβέστες στα Βίλια για τη συνεισφορά τους, επισημαίνοντας ότι κάθε ενεργοποίηση του Μηχανισμού επιβεβαιώνει την αξία της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ.
xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ν. Χαρδαλιάς κοντά στους πιλότους των ελικοπτέρων πυρόσβεσης

Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα Erickson S-64 και Bell 214 είναι αμερικανικής κατασκευής, ενώ από πλευράς ΗΠΑ, διετέθη στη χώρα μας ένα P-8 αναγνωριστικό αεροσκάφος για παροχή συνδρομής κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.
Ypourgeio-prostasias-politi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο σε πέντε περιφέρειες της χώρας

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.