ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
Πηγή: Shutterstock

Κίνδυνος για 5.000 κρούσματα στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται ταχύτατα, οι επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Γιατί πρέπει να τρέξουν και οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Προειδοποίηση πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας μέχρι και το τέλος Αυγούστου θα δούμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Έκκληση των επιστημόνων προς τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα η μετάλλαξη «Δέλτα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως αν ληφθούν μέτρα αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει, όμως αν συνεχιστεί η χαλαρότητα τότε τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν στα 4.000 με 5.000 καθημερινά, εξηγώντας πως αυτή την στιγμή  ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1,02 πολύ κοντά στο 1 που είναι η σταθερότητα και αυτός ο αριθμός θα ανεβεί στο 1,25 που είναι μια σημαντική αύξηση. 

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, αναφερόμενος για τον εμβολιασμό των παιδιών σημείωσε πως αν εμφανιστεί η μετάλλαξη «Δέλτα» σε μια τάξη θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και αυτά θα γυρίσουν στα σπίτια τους και θα κολλήσει το 30% των ανεμβολιαστων ενηλίκων και τότε το ΕΣΥ θα δεχτεί πίεση. 

Νωρίτερα, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κα Παγώνη έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά επισημαίνοντας ότι «ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο». Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και όσοι είναι να κάνουν την δεύτερη ας την κάνουν και στον τόπο διακοπών τους.

Για την περίπτωση να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, ανέφερε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά γλιτώνουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Δήλωσε ωστόσο πως έχει καταγραφεί ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.

Συμφωνά με την κα Παγώνη, το ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής είναι πάνω από 80% και εκτίμησε ότι αν τρέξουν οι εμβολιασμοί, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε πως αν τα ποσοστά μείνουν χαμηλά τότε θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο όπου θα πιεστεί και πάλι το σύστημα Υγείας.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος τόνισε πως θα είναι καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μη μιλάμε για υποχρεωτικότητα αν θέλουμε να έχουμε ένα καθολικό τείχος ανοσίας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιστούν για να προστατέψουν τους μεγάλους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βλέπει μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης και στα παιδιά, οπότε πρέπει να προφυλαχθούν και για τα ίδια αλλά και για να μη χάσουν άλλη μία σχολική χρονιά. Δήλωσε μάλιστα ότι θα είναι απελευθέρωση για τα παιδιά να εμβολιαστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ