ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Οι Δήμοι Διονύσου και Πεντέλης κατά της μείωσης των αγριογούρουνων

«Καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων» αναφέρει ο Δήμος Διονύσου.

Η δράση που φέρεται να έχει προγραμματίσει το Δασαρχείο Πεντέλης, για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχει επιφέρει την είσοδό τους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, βρίσκει αντίθετους τους δήμους, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχωρίζουν τη θέση τους και αποστασιοποιούνται.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και "δράση" που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Και συνεχίζει: «Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή "Μήδεια" και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Γι' αυτό τον λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, σε στενή συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Από τη δική του μεριά, ο Δήμος Πεντέλης, επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Στον Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του». Και καταλήγει ως εξής: «Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμοθράκη: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και απαιτεί υπεύθυνη και άμεση δημοσιογραφική κάλυψη. Το 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο των δημοσιογράφων.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Παιδιά στην Ευρώπη θα ζήσουν περισσότερα χρόνια με ακραίες πυρκαγιές

Παιδιά που γεννιούνται το 2025 στην Ευρώπη θα βιώσουν κατά μέσο όρο 3,2 επιπλέον χρόνια ακραίων συνθηκών πυρκαγιών σε σχέση με αυτά του 1950, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Vrije Universiteit Βρυξελλών.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
businessdaily-Fotia-Pyrkagia-Eyvoia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

33 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες – Μάχη με τις φλόγες στη Μακρυκάπα

Τριάντα τρεις αγροτοδασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 27 τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν ακόμα σε 6. Στην Εύβοια συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης με επίγεια και εναέρια μέσα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

42 αγροτοδασικές πυρκαγιές κατέγραψε η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο

Τις τελευταίες 24 ώρες ξέσπασαν 42 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτικές περιοχές της χώρας· 35 κατασβέστηκαν αμέσως, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούν σε 7. Έρευνες διενεργούνται για τα αίτια. Έκκληση για αυξημένη προσοχή στους πολίτες.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αυξημένη επιφυλακή η Αττική και άλλες περιοχές για πυρκαγιές τη Δευτέρα

Σε επιφυλακή τίθενται οι αρχές τη Δευτέρα 7/9/2026 λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου).