ΓΔ: 930.68 1.90% Τζίρος: 43.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Απεβίωσε ο οινοποϊός Βασίλης Κουρτάκης

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του τη δεκαετία του 60 ο Β. Κουρτάκης ήταν αυτός που «άνοιξε τον δρόμο» του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα.

Τον θάνατο ου Βασίλη Κουρτάκη, ο οποίος είχε συνδέσει άμεσα, μέσω της ομότιτλης εταιρείας, το όνομά του με τη ρετσίνα ανακοινωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «τη δεκαετία του '60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του Ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί  δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του.

Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του Ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε το Σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη. Σε συνεχή  επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού κρασιού.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος και ως εκ τούτου βασικό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκταετία και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της. Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ.

Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη. Ο ΣΕΟ με μεσίστιες τις σημαίες, αποχαιρετά τον «Πρόεδρό» του και επίλεκτο μέλος του παγκόσμιου κρασιού. Εκφράζει δε, τα θερμότερα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξινόμαυρο ή το ...Barolo των φτωχών - Το ελληνικό κρασί με διεθνή απήχηση

Στην πλατφόρμα «The Buyer», ο εξειδικευμένος αρθρογράφος Justin Keay, χαρακτηρίζει το ξινόμαυρο ως την ποικιλία που μπορεί να παίξει τον ρόλο του ...«Χ factor» στην αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας οίνου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τις εκτάσεις των αμπελιών

Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου, οι περιοχές του πλανήτη που σήμερα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια αμπελιών, θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό (έως 56%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ποια είναι τα κριτήρια

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν λάβει το επίδομα ύψους 100-750 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε όσους αγοράζουν φυσικό αέριο.