ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skoupidia
Shutterstock

Σε μονάδα της Κοζάνης τα απορρίμματα της Κέρκυρας

Το όφελος από την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας και του Αιγίου στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, ανέρχεται στις 330.000 ευρώ. Επίσης, οι δημότες της δυτικής Μακεδονίας θα πληρώνουν από το 2021 λιγότερα δημοτικά τέλη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που είναι η διαδημοτική επιχείρηση των δήμων της δυτικής Μακεδονίας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, αποφάσισε ομόφωνα να δεχθεί 24.000 τόνους σε ετήσια βάση των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Έτσι, τα απορρίμματα της Κέρκυρας θα μεταφέρονται στη (ΜΕΑ) της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη για την τριετία 2020 -2022.

Η ΜΕΑ Κοζάνης είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας στην Ελλάδα και είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέση η ΕΕ. Επεξεργάζεται τις ποσότητες απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας που αγγίζουν τους 89.000 τόνους και μετά από συμφωνία τα απορρίμματα του δήμου Αιγίου που είναι 8.000 τόνοι. Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχθεί και τους 24.000 τόνους της Κέρκυρας η ΜΕΑ Κοζάνης αγγίζει το μέγιστο φορτίο επεξεργασίας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ θα λάβει ως χρηματοδότηση 500.000 Euro για τη δημιουργία «Μονάδας Αντίστροφης Ώσμωσης» που θα προστεθεί στο σύστημα επεξεργασίας στραγγισμάτων που λειτουργεί ήδη στο ΧΥΤΑ και για την οποία η ΔΙΑΔΥΜΑ πλήρωνε σε ιδιώτες 120.000 ετησίως. Επίσης συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ με 2,5 εκατ ευρώ για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή καθώς και με 150.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της για την επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά «το συνολικό όφελος για τους δήμους της δυτικής Μακεδονίας από την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας και του Αιγίου στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, ανέρχεται στις 330.000 ευρώ» ενώ σε ένα χρόνο που θα ολοκληρωθεί η νέα δανειοδότηση και θα απορροφάται το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που είναι 50.000 τόνοι «τότε το όφελος για την εταιρία δηλαδή για τους δήμους της περιοχής μας θα ανέρχεται στις 600.000 Euro». Τα χρήματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Πλακεντας, θα μετακυληθούν στους δήμους, με αποτέλεσμα οι δημότες της δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν από το 2021 λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του Κυρ. Μητσοτάκη η διαχείριση απορριμμάτων

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αστικών στέρεων αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, ενώ η αγορά διαχείρισης των απορριμάτων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρικλοποδιές» στο μεγαλύτερο έργο διαχείριση απορριμάτων

Πέντε χρόνια μετά την επιλογή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως προσωρινού αναδόχου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου τοπικοί παράγοντες δημιουργούν εμπόδια και το έργο έχει «κολλήσει»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση.
Απορρίματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμη σε δύο χρόνια η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Ζάκυνθο

Όπως ανέφερε ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος από το 2019 έχουν δημοπρατηθεί 19 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, λειτουργούν πέντε Μονάδες και κατασκευάζονται οκτώ, μια εκ των οποίων είναι και αυτή της Ζακύνθου.