ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
waste management
Πηγή: Shutterstock

«Τρικλοποδιές» στο μεγαλύτερο έργο διαχείριση απορριμάτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πέντε χρόνια μετά την επιλογή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως προσωρινού αναδόχου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου τοπικοί παράγοντες δημιουργούν εμπόδια και το έργο έχει «κολλήσει»

Πέντε χρόνια μετά την επιλογή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως προσωρινού αναδόχου για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια, παρότι πληρώνει η Ελλάδα μεγάλα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές της Πελοποννήσου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταψήφισε την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Λακωνία. Στην ίδια συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί και αντίστοιχη αναγκαστική απαλλοτρίωση στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας αλλά αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται η κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας στις περιοχές Σκάλα Λακωνίας, Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Καλλιρόη Μεσσηνίας καθώς και σειρά σταθμών μεταφόρτωσης. Η νέα καθυστέρηση στην εκκίνηση του έργου, ανοίγει το δρόμο για κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, θέμα που είχε αφήσει ανοικτό τόσο ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μαν. Γραφάκος, όσο και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας.

Ο τελευταίος υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες πως «όπου μπορούμε να έχουμε βελτιώσεις χωρίς να τινάξουμε τη σύμβαση στον… αέρα, θα το κάνουμε... Δε θα αμφισβητηθεί όμως μια διαδικασία, η οποία έχει… προίκα 68,5 εκατ. ευρώ. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι αν σταματήσουμε τώρα, δεν υπάρχει βηματισμός για την επόμενη περίοδο».

Σημειώνεται ότι η σύμβαση για το έργο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως και των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Η κατασκευαστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει 24 μήνες και η περίοδος λειτουργίας 27 έτη. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση της επένδυσης ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής πρόκειται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Σημειώνεται πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Τη συγκεκριμένη μονάδα, που ήδη λειτουργεί, επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθούν από την κυβέρνηση καλές πρακτικές σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του Κυρ. Μητσοτάκη η διαχείριση απορριμμάτων

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αστικών στέρεων αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, ενώ η αγορά διαχείρισης των απορριμάτων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚ Τέρνα δυναμικά στο προσκήνιο, το σούπερ μέρισμα του ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ

Η αγορά «βλέπει» done deal για Τέρνα Ενεργειακή, οι προσδοκίες για ΓΕΚ Τέρνα, η αντίδραση στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, οι ξένοι οίκοι βαθμολογούν το Αεροδρόμιο, οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, η ανοδική αντίδραση Motor Oil και Mytilineos και η κινητικότητα του ΟΤΕ.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.
aporimata_Mitsotakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεξεργασία απορριμμάτων: Η Πελοπόννησος δείχνει τον δρόμο για το μέλλον

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν τα πολλά χαμένα χρόνια που έχουν κοστίσει δεκάδες εκατ. σε πρόστιμα από την Ε.Ε. και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον. Χθες, εγκαινιάστηκε η μεγάλη μονάδα της Τέρνα Ενεργειακή στην Αρκαδία.
Giorgos Peristeris, GEK TERNA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Περιστέρης: Αναγκαίες οι περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.