ΓΔ: 2458.34 -0.06% Τζίρος: 75.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:32:39
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Από τα στοιχεία της έρευνας και τις ποσότητες των εγγράφων που διακινούνταν, καθώς και το χρόνο δράσης τους, εκτιμάται ότι το κύκλωμα είχε καθαρά κέρδη άνω των 150.000 ευρώ.

Οργανωμένο κύκλωμα που διέθετε δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια δημιουργίας πλαστών ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων, με τα οποία νομιμοποιούσε αλλοδαπούς προκειμένου να κινούνται ανενόχλητα στην Ευρώπη, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Μετά από έρευνες και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν, την 29-9-2021 στον Κολωνό, τέσσερις αλλοδαποί, πακιστανικής υπηκοότητας, μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Τα μέλη του κυκλώματος θησαύριζαν κυριολεκτικά, αφού ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και πωλούσαν τα νομιμοποιητικά έγγραφα, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου, από 30 έως 800 ευρώ το καθένα.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να πετύχουν την παραγωγή διευρυμένης «γκάμας» πλαστών εγγράφων, σε ποσότητες χονδρικής, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, λειτουργούσαν τα δύο εργαστήρια τα οποία είχαν εγκαταστήσει σε διαφορετικές οικίες, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στον Κολωνό. Το κάθε εργαστήριο είχε διαφορετικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες και ειδικευόταν στην παραγωγή διαφορετικών τύπων εγγράφων.

Στο πρώτο εργαστήριο πλαστογραφούσαν κυρίως ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούνταν για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών με την αεροπορική μέθοδο, καθώς και κάποια διοικητικά. Για την κατάρτιση των εγγράφων αυτών, διέθεταν ανάλογο λογισμικό και επαγγελματικής χρήσεως εκτυπωτές πλαστικών καρτών, με δυνατότητα μαζικής παραγωγής, άνω των 60.000 καρτών ετησίως. Επίσης, διέθεταν μεγάλη ποσότητα ζελατινών με απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν με την επικόλληση τους επάνω στις εκτυπωμένες κάρτες.

Στο δεύτερο εργαστήριο πλαστογραφούσαν κυρίως διοικητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών και την υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, διαθέτοντας ανάλογο λογισμικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες. Οι δύο εκ των τεσσάρων συλληφθέντων είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των εργαστηρίων, ενώ οι άλλοι δύο τη διανομή των πλαστών εγγράφων.

Η διακίνηση των εγγράφων γινόταν και με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση και στοιχεία τρίτων προσώπων (αχυρανθρώπων). Επίσης με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών πετύχαιναν την εισαγωγή από το εξωτερικό και σε ποσότητες χονδρικής, των κυριοτέρων πρώτων υλών.

Από τα στοιχεία της έρευνας και τις ποσότητες των εγγράφων που διακινούνταν, καθώς και το χρόνο δράσης τους, εκτιμάται ότι το κύκλωμα είχε καθαρά κέρδη άνω των 150.000 ευρώ. Επιπρόσθετα από τα στοιχεία της έρευνας αναδείχθηκαν δεσμοί-συνεργασίες με άλλα κυκλώματα κυρίως διακίνησης μεταναστών.

Σε έρευνες που έγιναν στα δύο εργαστήρια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολύ μεγάλος αριθμός υλικών για κατάρτιση πλαστών εγγράφων όλων των τύπων, έντυπα, μηχανήματα, υπολογιστές, μέχρι και τσιπάκια, καθώς και πολλά διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εκ των οποίων τα τέσσερα διαβατήρια ήταν κλεμμένα.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών στην Αλβανία - Συλλήψεις από αστυνομία

Διαδηλωτές στην Αλβανία συνελήφθησαν βίαια επειδή πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών, διαμαρτυρόμενοι για νόμο που επιτρέπει πολυτελή ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές. Έρευνα για τη στάση της αστυνομίας ξεκίνησε.
Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Κένυα: Νεκρός και τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση

Νεκρός ένας άνθρωπος και δύο τραυματίες στο Ναϊρόμπι, όταν η αστυνομία πυροβόλησε κατά διαδηλωτών στη φτωχογειτονιά Μαθάρε, όπου κάτοικοι διαμαρτύρονταν για απαγωγές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έγινε χρήση δακρυγόνων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: 31χρονος συνελήφθη με κοκαΐνη, ροζ κοκαΐνη και κάνναβη

Στη Μύκονο συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράνομη διαμονή. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, χρήματα και κινητά, ενώ οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορίες σε τρία άτομα για σεξουαλικά εγκλήματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε υποθέσεις βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πορνογραφίας ανηλίκων στην Καλαμαριά. Κατηγορούνται δύο Έλληνες, 20 και 42 ετών, και ένας 41χρονος αλλοδαπός, με αφορμή περιστατικά σε βάρος ανήλικου.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα ανήκει στις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης, χάρη στη διαχείριση συνόρων, τα αμυντικά έργα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη μετανάστευση, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.