ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιταχύνεται ο διαγωνισμός του ΤΕΒΑ για τη διανομή τροφίμων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για τη διανομή τροφίμων μέσω του ΤΕΒΑ σε 33.000 δικαιούχους στην Αττική.

Οι διαδικασίες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για τη διανομή τροφίμων μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), σε περίπου 33.000 δικαιούχους στην Αττική, αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης της διευρυμένης σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η Περιφέρεια Αττικής υστερούσε σημαντικά ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των διαγωνισμών που θα έπρεπε να υλοποιηθούν για την απορρόφηση 18 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ΤΕΒΑ. Η λύση που προκρίθηκε, είναι να διεξαχθεί ένας κεντρικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η απορρόφηση του ποσού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης και Δ. Μιχαηλίδου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτης, ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) Α. Βαβουγυιός και η διευθύντρια του ΕΙΕΑΔ Ε. Λαμπριτζή.

Πατούλης: «Προτεραιότητα η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην προσπάθειά του να επιταχύνει τις διαδικασίες διεξαγωγής και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τα 18 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα της νέας κοινωνικής πολίτικης της Περιφέρειας Αττικής και, στο πλαίσιο αυτό, η επανεκκίνηση του ΤΕΒΑ είναι ζήτημα ουσίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την απογοήτευση και την έκπληξή του, όταν ενημερώθηκε ότι η Περιφέρεια δεν είχε προχωρήσει τις διαδικασίες, με συνέπεια χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, να μην μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα.«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν συμπολίτες μας που να έχουν ανάγκη από τρόφιμα και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου να μπορέσει η Περιφέρεια Αττικής να απορροφήσει τα κονδύλια που ήταν διαθέσιμα.

Μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκινάμε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταφέρουμε μέσα σε ένα εξάμηνο να ολοκληρώσουμε διαδικασίες που δεν ολοκληρώθηκαν τα 2,5 προηγούμενα χρόνια. Χαίρομαι για τη συνεργασία που εγκαινιάζουμε και για την προσωπική ευαισθησία του κ. Βρούτση στο συγκεκριμένο θέμα. Προχωράμε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό για τη διεξαγωγή ενός ενιαίου διαγωνισμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος να στερήσουν από κανέναν ωφελούμενο, τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του» σημείωσε ο κ. Πατούλης.#

Βρούτσης: «Κρίσιμος ο ρόλος του ΤΕΒΑ»

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις μας, υπουργείο Εργασίας και Περιφέρεια Αττικής, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους αδιάθετους πόρους του ΤΕΒΑ. Ο ρόλος του ΤΕΒΑ είναι κρίσιμος, καθώς υποστηρίζει σύγχρονες δράσεις σχετικά με τη συλλογή, την αποθήκευση και τη διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής σε απόρους και κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Γιώργο Πατούλη, με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, εποπτευόμενο οργανισμό του υπουργείου Εργασίας, θα απελευθερώσουμε άμεσα τα 18 εκατ. ευρώ που έμειναν αναξιοποίητα από την προηγούμενη αρχή της Περιφέρειας Αττικής. Τα ποσά αυτά αφορούν 33.000 ωφελούμενους που το έχουν πραγματική ανάγκη και πρέπει να αξιοποιηθούν, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2020».

Η κ. Μηχαηλίδου τόνισε: «Σήμερα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Στηρίζουμε την κρίσιμη συνεισφορά του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και απελευθερώνουμε τα 18 εκατ. ευρώ περίπου που έμεναν αδιάθετα για την συνέχιση των δράσεων επισιτισμού και διανομής άλλων υλικών αγαθών σε ομάδες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Δεν μένουμε αδρανείς, καθώς, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2020, εκκινούμε τις διαδικασίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου για τον ανασχεδιασμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων του ΤΕΒΑ για το νέο πρόγραμμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας

Ο υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ

Κάλεσμα στους πολίτες για «μία Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και μίλησε για ανάπτυξη για όλους.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στις δεξιότητες των συμπολιτών μας

Αυτό περιλαμβάνει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο σημεία: την ενίσχυση ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, την υποστήριξη των startups και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους.