ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis-georgiadis
Φώτο:Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης

Από την 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή των νέων κανόνων στις λαϊκές αγορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει διάλογος πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής.

Τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας όλων των μορφών του υπαίθριου εμπορίου στην ελληνική επικράτεια, ρυθμίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που άρχισε να συζητείται σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί αύριο Τρίτη, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναφέρει πως «κανένας μας δεν θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, και σίγουρα όχι εγώ. Στόχος μας είναι οι λαϊκές αγορές να συμβαδίζουν με την οικονομία του 21ου αιώνα».

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «παρά τα όσα έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Απόδειξη αυτού, είναι πως έχει προγραμματιστεί απεργία δύο φορές και δεν έκλεισε καμία λαϊκή αγορά. Ποιος να απεργήσει; Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει μέσα πλείστες όσες διατάξεις που ήταν διαχρονικά τους αιτήματα, όπως ο τρόπος μεταβίβασης των αδειών από τους γονείς στα παιδιά, όπως οι άδειες πενταετούς διάρκειας», είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Ακόμα και ο κ. Μόσχος έχει παραδεχθεί, ότι με τον υπουργό έχει συναντηθεί 50 φορές, και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και κατέθεσε νομοσχέδιο, δεν τους είδε ούτε ένας.

«Το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη του κόσμου των λαϊκών αγορών. Είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, έχουμε γράψει και ξαναγράψει το νομοσχέδιο 50 φορές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι», συνέχισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των παραγωγών που στην πραγματικότητα είναι έμποροι. «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Τους δίνουμε μια ευκαιρία, δυνητική, εθελοντική, όποιος θέλει να δηλώσει τώρα, να πάρει την άδεια του εμπόρου και να συνεχίσει νόμιμα να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα παράνομα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, έχει μιλήσει με δραματικούς τόνους υπέρ του άρθρου, γιατί αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα, πολλά μέλη της θα καταστραφούν. Όπως είπαν, καθώς η Αττική έχει μικρό κλήρο γης, δεν είναι βιώσιμη η δουλειά στη λαϊκή μόνο με την δική τους παραγωγή, και στην πραγματικότητα αναγκάζονται να κάνουν και τον έμπορο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο κ. Γεωργιάδης, με νομοτεχνική βελτίωση θα προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή μόνο στην Αττική και με όριο 20 στρεμμάτων. Για την μετατροπή της άδειας θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα, η μετατροπή θα είναι εθελοντική, και μετά την παρέλευση του μήνα θα γίνουν φορολογικοί έλεγχοι και όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη μετατροπή, θα πάρουν και την ευθύνη της πράξης τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για την οργάνωση των λαϊκών αγορών σύμφωνα με το νέο πλαίσιο. Σε σχέση με την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά, να υπάρξει διάλογος πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, και να ληφθούν υπόψη κυρίως τα χαρακτηριστικά της επαρχίας, δεδομένου ότι, στόχος δεν είναι να πληγεί οιοσδήποτε, αλλά να καταπολεμηθεί η ακρίβεια στο μέτρο που αυτή αφορά τις λαϊκές αγορές.

«Ο e-καταναλωτής θα είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, για να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πού θα βρει τη φθηνότερη τιμή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, που αναφέρθηκε και στη μοριοδότηση για την χορήγηση αδειών: «Ακούω κροκοδείλια δάκρυα για τη μοριοδότηση του πτυχίου. Στους παραγωγούς, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μοριοδότηση για οποιοδήποτε πτυχίο. Προβλέπει μοριοδότηση σε πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια». Ο υπουργός είπε ότι η μοριοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση ισοψηφίας, ως ένα επιπλέον στοιχείο διαφάνειας, και η εκτίμηση είναι, πως η μοριοδότηση του πτυχίου θα αφορά 5 με 10 περιπτώσεις το χρόνο.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει ότι στις λαϊκές αγορές δραστηριοποιούνται φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί και συνεπώς δεν μπαίνουν εταιρείες στις λαϊκές αγορές, επίσης αποσαφηνίζει ότι την ευθύνη της διαχείρισης την έχει η Τοπική Αυαοτδιοίκηση και συνεπώς δεν μπαίνουν ιδιώτες στη διαχείριση των λαϊκών αγορών ενώ διατηρούνται τα κοινωνικά κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρούνται οι νέες άδειες και τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες άδειες διατηρούν όλα τα δικαιώματα μεταβίβασης και κληρονομιάς που ισχύουν και σήμερα. "Όσοι παραγωγοί διαθέτουν σήμερα άδειες που δεν συνδυάζονται με αντίστοιχες θέσεις, θα αποκτήσουν θέσεις μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και μετά θα γίνει η προκήρυξη των νέων θέσεων", επισήμανε ενώ αναφερόμενος στους παραγωγούς, ο κ. Σιμόπουλος είπε ότι πρέπει κάθε άδεια να αντιστοιχίζεται με θέση και αυτό επιτυγχάνεται με τις προωθούμενες διατάξεις, ιδίως μέσω της ψηφιοποίησης. Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε εξάλλου ότι ισχύς των αδειών των παραγωγών είναι 5ετής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα ο νέος Ποινικός Κώδικας

Μεταξύ άλλων αυστηροποιούνται οι ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ το αδίκημα του εμπρησμού των δασών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

Η Παννατική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως το νέο νομοσχέδιο αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο στις λαϊκές αγορές.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Τα νούμερα είναι αμείλικτα, μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων

«Καλό είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και όσοι ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μην κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Κάποιοι που κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους να πάνε έξω από μια ΜΕΘ» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για άρση περιορισμών στους εκλογείς εξωτερικού

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, φέρνει την κατάργηση των πρόσθετων κριτηρίων, που αποτελούν προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.