ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Γιατί κρατούν ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ και όπου συγκεντρώνονται πάρα πολλά άτομα μαζί.

Καμπανάκι πως δεν έχουν τελειώσει ακόμα με την πανδημία από τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκη Παναγιωτόπουλο που εξέφρασε την άποψη πως πρέπει πάντα να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown, και υπογράμμισε την σημασία της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής είπε πως κανείς δεν θέλει lockdown και δεν το εισηγείται ούτε ο ίδιος, αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς μια τέτοια βεβαιότητα δίνει το μήνυμα πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλά άτομα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρούν όλοι τα μέτρα προστασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταφορά προσωπικού από κέντρα Υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί ανάχωμα αλλά και εργαλείο για τον εμβολιασμό και αυτή τη στιγμή χρειάζεται όρθια. Για την περίπτωση συνένωσης τμημάτων στα σχολεία, ο καθηγητής ήταν κάθετα αντίθετος αναφέροντας πως είναι «σαν να πηγαίνουμε γυρεύοντας».

Σχετικά με την πρόβλεψη του καθηγητή Τζανάκη πως θα νοσήσουν ένα εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να την επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να την απορρίψει, σημειώνοντας πως για να υπάρξουν αυτά τα νούμερα θα πρέπει η πολιτεία να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει όπως δήλωσε.

Για το χάπι της εταιρίας Merc ο καθηγητής τόνισε ότι το μεγάλο όπλο είναι ο εμβολιασμός και πως το φάρμακο αποτελεί αναμφίβολα ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας αλλά η μεγάλη λύση είναι ο εμβολιασμός. Εξήγησε ότι βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι στο 50% ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι 90% και άνω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας μύκητας η επόμενη πανδημική απειλή για την ανθρωπότητα

Σύμφωνα με τον επιστήμονα Μ. Λιονάκη η μικροβιακή ανθεκτικότητα αποτελεί κορυφαία απειλή για τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία καθώς θα μπορούσε κοστίσει έως και 100 τρισ. δολάρια έως το 2025.
ygeia-epistimi-ereuna
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση επιστημόνων για τη χρήση απολυμαντικών στην πανδημία

Με προβλήματα υγείας συνδέεται η αλόγιστη χρήση προϊόντων όπως απολυμαντικά διαλύματα, μαντηλάκια, απολυμαντικά χεριών, σπρέι και νεφελοποιητές καθώς περιέχουν ενώσεις χημικών ουσιών που συσχετίζονται με άσθμα, δερματίτιδα και φλεγμονές.