ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Επιστολή Σκρέκα στους προμηθευτές ρεύματος για τις επιδοτήσεις λογαριασμών

Όπως ανέφερε ο υπουργός σήμερα, οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου ενώ ορισμένοι όπως η ΔΕΗ έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζουν στους λογαριασμούς διακριτά το ποσό της επιδότησης.

Αυξάνεται στα 39 ευρώ το μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τώρα η επιδότηση ήταν 9 ευρώ το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες το μήνα, ενώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Καθώς οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας πλήττουν σημαντικά το εισόδημα των πολιτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έστειλε επιστολή στους προμηθευτές ρεύματος ώστε να ενημερωθούν επίσημα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης περί επιδότησης των καταναλωτών σε αντιστάθμισμα της ενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε ο υπουργός σήμερα, οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου ενώ ορισμένοι όπως η ΔΕΗ έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζουν στους λογαριασμούς διακριτά το ποσό της επιδότησης.

Κύρια πηγή χρηματοδότησης των ενεργειακών επιδοτήσεων είναι τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα καθώς και το πλεόνασμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που οφείλεται στις αυξημένες τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα ποσά της επιδότησης τα οποία αυξήθηκαν περαιτέρω με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις και για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση διαμορφώνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Στο πακέτο των κυβερνητικών αποφάσεων, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ. ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia-reuma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απορρίφθηκαν οι αγωγές κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Το δικαστήριο επικαλούμενο οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι η η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
businessdaily-DEI-Retele Electrice Muntenia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Εκσυγχρόνισε το μεγαλύτερο κεντρικό υποσταθμό της Ρουμανίας

Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων. Η επένδυση ήταν ύψους περίπου 14 εκατ.
businessdaily-DEI-DEH
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή συμφωνία για εξαγορά της Nova

Η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τονίζει η εταιρεία.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτάσεις επανασχεδιασμού «καθαρών» λογαριασμών ενέργειας από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στις αρμόδιες αρχές.