ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ekklisia
Φώτο: Shutterstock

Ιερά Σύνοδος: Αδύνατο να ελέγχουμε πιστοποιητικά ή τεστ των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, αλλά δεν είναι εφκτό το προσωπικό των ναών να αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου πιστοποιητικών ή τεστ.

Τα δε­δο­μένα που προκύπτουν από τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών εξέτασε σήμερα η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος υπό την προ­ε­δρία του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου. Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της προσπάθειας της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ παράλληλα προτρέπει όλους τους πιστούς να συμμορφώνονται πλήρως στις υποδείξεις των επιστημόνων.

Ωστόσο, ανέφερε πως είναι αδύνατον να ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τα τεστ των εισερχόμενων πιστών από το εργατικό ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Συ­νήλθε, σή­μερα, Δευ­τέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος της 165ης Συ­νο­δι­κής Πε­ρι­ό­δου, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.

Κατά τη ση­με­ρινή Συ­νε­δρία, η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­ξέ­τασε τα δε­δο­μένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Μετά την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών αποφάσισε ομοφώνως τα κάτωθι:

  • Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή, με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.
  • Ομοίως συμμερίζεται τη μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά όσο και ηθικά, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.
  • Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.
  • Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.
  • Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει:

  1. να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς τη φύση της Εκκλησίας.
  2. να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως τη μάσκα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
  3. να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει τη νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, «ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της).
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση της Ιεράς Συνόδου για τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Στην εγκύκλιο που απέστειλε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι αποτελεί «το βασικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».
ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάσταση στις 9 το βράδυ με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλες οι Ακολουθίες θα γίνουν μισή ώρα νωρίτερα από την Κυριακή των των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.
ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγουν πάλι οι ναοί, παραμένει η απαγόρευση για ψάρεμα και κυνήγι

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως προφανώς και τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται δεν σημαίνουν ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία και επανέλαβε ότι τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα.
koronoios, EODY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για τρίτο κύμα πανδημίας με πολλά θύματα

Οι εικόνες που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων προβληματίζει τους επιστήμονες που προειδοποιούν οτι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, ενώ το ΕΣΥ είναι πολύ πιεσμένο.
arxiepiskopos Ieronimos, ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιερώνυμος ζητά να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα οι Μητροπολίτες

Ο καθαγιασμός των υδάτων θα τελεσθεί εντός των ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.