ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kalliergeies-agrotes
Φώτο: Shutterstock

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει αποζημιώσεις 265 εκατ. ευρώ

Επιπλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει ένα ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

Το «πράσινο φως» για την πίστωση 265 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν για την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13 του ΠΑΑ) έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας έτσι ανάσα στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επιδεινώνονται λόγω της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τα 265 εκατ. ευρώ θα δοθούν 191 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, και 64 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών.

Επιπλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει ένα ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια απόφαση «Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο Υπομέτρο».

Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 2.440 δικαιούχους, το ποσό των 30.973.018,61 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών να αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους νέους αγρότες.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν τα εξής επενδυτικά προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • ΠΑΑ
  • ηγέτης ομάδας
  • οργανώσεις παραγωγών
  • γενετικοί πόροι
  • δασώσεις
  • επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων κ.ά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που υπέστη το κεφάλαιό τους.
Kriti, Seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ η ενίσχυση των σεισμοπαθών της Κρήτης

Με αφορμή τη νέα πίστωση στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως ολοκληρώνονται οι εκταμιεύσεις πρώτης αρωγής.
evoia-pyrkagies-pyropliktoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε αγρότες για αποζημιώσεις από τις φωτιές

Σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώνονται οι προκαταβολές αποζημίωσης στους πυρόπληκτους αγρότες

Η προκαταβολή αγγίζει το 35% επί της αρχικής εκτιμώμενης ζημίας σε φυτικά μέσα παραγωγής η οποία ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και των 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.