ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kalliergeies-agrotes
Φώτο: Shutterstock

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει αποζημιώσεις 265 εκατ. ευρώ

Επιπλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει ένα ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

Το «πράσινο φως» για την πίστωση 265 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν για την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13 του ΠΑΑ) έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας έτσι ανάσα στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επιδεινώνονται λόγω της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τα 265 εκατ. ευρώ θα δοθούν 191 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, και 64 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών.

Επιπλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει ένα ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ ως χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια απόφαση «Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο Υπομέτρο».

Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 2.440 δικαιούχους, το ποσό των 30.973.018,61 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών να αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους νέους αγρότες.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν τα εξής επενδυτικά προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • ΠΑΑ
  • ηγέτης ομάδας
  • οργανώσεις παραγωγών
  • γενετικοί πόροι
  • δασώσεις
  • επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων κ.ά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fwtia-pyrkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταβάλλονται 13,4 εκατ. σε αγρότες για απώλειες από τις πυρκαγιές

Προβλέπεται να δοθούν 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο, 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2 ευρώ και 16,8 ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που υπέστη το κεφάλαιό τους.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ

«Στόχος να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα- πυρκαγιές του καλοκαιριού» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά της πλημμύρες σε διυπουργική σύσκεψη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια τετραήμερης περιοδείας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, θα πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με φορείς της Θεσσαλίας.