ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκτακτο μέρισμα - Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς

Το κοινωνικό μέρισμα έχει ύψος 250 ευρώ και θα δοθεί σε κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης. Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης, παλιοί και νέοι δικαιούχοι.

Λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2021 πρόκειται να δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Οι πληρωμές θα γίνουν 29 & 30 Δεκεμβρίου.

Φέτος το κοινωνικό μέρισμα έχει ύψος 250 ευρώ και θα δοθεί σε κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, το κριτήριο θα είναι το ετήσιο εισόδημα τους που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 7.200 ευρώ και αφορά στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Αν όμως ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Αναλυτικά για ένα ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, με βασική προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

Επίσης έκτακτο κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν και οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020, που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς θα εξαιρεθούν «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Tο υπουργείο Υγείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν είναι δυνατό η καταβολή να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο του 2021 τότε η καταβολή μπορεί να γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2022. 

Σχετικά με τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, η προσαύξηση θα καταβληθεί άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Όσον αφορά τη μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς και το επίδομα θέρμανσης. Φέτος υπάρχουν νέοι δικαιούχοι που πέρυσι δεν έλαβαν το επίδομα. Βασική προϋπόθεση για να μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα είναι να έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Για τους παλιούς δικαιούχους, που έχουν εισπράξει και πέρσι το επίδομα, θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς διαφορά που τυχόν έχει προκύψει από την προκαταβολή που πήραν από το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος θα πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου οι περσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς έως τις 15 Δεκεμβρίου.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Επίσης θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
  • Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oil-thermansi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 1,128 ευρώ/λίτρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών/λίτρο, όσο και της έκπτωσης των 7,5 λεπτών (μαζί με ΦΠΑ) που δίνουν τα διυλιστήρια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έριξαν τα ΕΛΠΕ το πετρέλαιο θέρμανσης σε 1,33 ευρώ με νέες εκπτώσεις

Άρχισε σήμερα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, και να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διάθεση του επιδόματος θέρμανσης, στα 1,55 ευρώ ανά λίτρο

Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσης τους και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ποια είναι τα κριτήρια

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν λάβει το επίδομα ύψους 100-750 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε όσους αγοράζουν φυσικό αέριο.