ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
Φώτο: Shutterstock

Μέτρα στήριξης και απαγόρευση απολύσεων ζητούν οι εργαζόμενοι της εστίασης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ζητά την ένταξη των εργαζομένων της εστίασης στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να απαγορευτούν όλες οι απολύσεις για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα.

Για επιτακτική ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στην εστίαση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), σημειώνοντας πως με τα νέα μέτρα τα νυχτερινά μαγαζιά μένουν ουσιαστικά κλειστά αφήνοντας χιλιάδες εργαζομένους χωρίς εισόδημα μέσα στην περίοδο των εορτών, και ζητά να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς παρατάθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, «τα νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορονοϊού, για άλλη μια φορά θίγουν τους εργαζόμενους στην εστίαση. Το κλείσιμο ουσιαστικά των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα αυτές τις ημέρες και το μέτρο αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι μονόδρομος, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μια στήριξη. Επομένως, κρίνουμε πως η απόφαση της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι μονόδρομος».

«Σχεδόν 330.000 εργαζόμενοι για άλλη μια φορά αγωνιούν για το μέλλον τους, μιας και η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και η ζημία που θα προκληθεί από αυτήν θα μετακυλήσει στους εργαζόμενους με χαμένες θέσεις εργασίας. Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη: ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", (μιας και παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου του 2022) και απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα που θα ισχύουν τα μέτρα», προσθέτει η ΠΟΕΕΤ.

«Έτσι μόνο θα αποφύγουμε χαμένες θέσεις εργασίας. Οτιδήποτε άλλο μάς βρίσκει αντίθετους και, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είμαστε διατιθέμενοι να υποστούμε και άλλα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε πέντε προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Από σήμερα ισχύουν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση της πανδημίας. Δεν ακούσαμε όμως κανένα αντίμετρο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των νέων περιορισμών, καθώς πολλές θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και θεάματος θα έχουν δραματική μείωση τζίρου.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «λουκέτου», είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

  1. Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο
  2. Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
  3. Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου
  4. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων
  5. Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

estiasi-kafe-bar
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τραπεζοκαθίσματα

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαιώνιση του φαινομένου της παραβατικότητας που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης στο μείζον ζήτημα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων», αναφέρει σε σημερινή δήλωση του ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης.
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τα τραπεζοκαθίσματα στο επίκεντρο της δημοτικής αρχής

«Θα είμαστε αρωγοί στις επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί από κάποιους -ευτυχώς λίγους- το πλιάτσικο του δημόσιου χώρου» προσέθεσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 34 εκατ. έχουν καταβληθεί στους πληγέντες της κακοκαιρίας

Μέχρι στιγμής 6.073 άτομα έχουν λάβει αποζημιώσεις, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν πραγματοποιηθεί 26.683 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.794 προσωρινές αιτήσεις.