ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

Ήπια υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες από 113,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με την υποχώρηση να αποδίδεται στις αρνητικές προσδοκίες στους τομείς υπηρεσιών και κατασκευών.

Ήπια πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, ακολουθώντας πορεία ανάλογη με αυτόν της ευρωζώνης, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες από 113,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα και, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, εξακολουθεί να 
κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν ενσωματώνει τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας, με την έξαρση της νέας μετάλλαξης και τα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπισή της. Η υποχώρηση προήλθε κυρίως από την έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες  και στις Κατασκευές, ενώ η μεταβολή στη Βιομηχανία ήταν ήπια.

Αντίθετα, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν έντονα στο Λιανικό Εμπόριο, στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2019, καθώς φαίνεται πως η δραστηριότητα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σχεδόν σε όλους τους επιμέρους κλάδους, υπό την πρόσκαιρη επίδραση και των εποχικών επιδομάτων. Στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνεχίστηκε η υποχώρηση, κατόπιν της πρόσκαιρης ανόδου της τον Νοέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώθηκαν και καταγράφεται ανησυχία για την εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης βρέθηκε ακριβώς στην ίδια επίδοση με τις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2021), όταν όμως η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση lockdown. Την τρέχουσα περίοδο, τα μέτρα προστασίας αφορούν σε πολύ λιγότερες δραστηριότητες και έχουν χαμηλότερη ένταση σε σχέση με προηγούμενους κύκλους παρεμβάσεων πολιτικής. Ωστόσο, καθώς η έξαρση της νέας μετάλλαξης βρίσκεται σε εξέλιξη, το εύρος τους την προσεχή περίοδο και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία δεν είναι δεδομένα. Αξιολογώντας συνολικά την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2021, αυτή χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους, ενώ γενικά η εξέλιξή του συγχρονίζεται με τη δυναμική του ΑΕΠ.

Είναι αξιοσημείωτη, όμως, η απόκλιση που εμφανίστηκε σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μεταξύ των τάσεων στις επιχειρηματικές προσδοκίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το δεύτερο δείκτη να επιδεινώνεται σημαντικά (Ιούνιος ’21: -25,6 μονάδες, Δεκέμβριος ’21: -43,2 μονάδες). Αυτό το γεγονός αναδεικνύει διαφορετικές αξιολογήσεις από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο και των προοπτικών της για τη νέα χρονιά.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώθηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν ήπια, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκαν.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων κλιμακώνονται αισθητά. 
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά. 
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι  εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και υποχωρεί η πρόθεση για αποταμίευση. 

 

Βιομηχανία 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ήπια τον Δεκέμβριο, στις 109,1 (από 110,2 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (93,3 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε ήπια, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε ελαφρά. 

Κατασκευές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές υποχώρησε αισθητά τον Δεκέμβριο, στις 125,5 μονάδες (από 137,7 μον. τον Νοέμβριο). Ωστόσο, αυτό το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (67,2 μονάδες) και από τα μεγαλύτερα διαχρονικά, μετά από εκείνα του Μαρτίου-Απριλίου του 2000 και του προηγούμενου τριμήνου. Στους επιμέρους κλάδους, σημειώθηκε μικρή ενίσχυση στα Δημόσια Έργα, ενώ οι προσδοκίες στις Ιδιωτικές Κατασκευές εξασθένησαν σημαντικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν σημαντικά. 

Λιανικό Εμπόριο

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται σημαντικά τον Δεκέμβριο στις 115,7 (από 101,7) μονάδες. Η έντονη βελτίωση είναι αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ενίσχυσης του δείκτη στον κλάδο Οχημάτων - Ανταλλακτικών και στα Πολυκαταστήματα.  Αναλυτικά, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους ενισχύονται, στις +26 μονάδες (από +9 μονάδες), ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο βελτιώθηκαν κατά 28 μονάδες, και διαμορφώθηκαν στις +41 
μονάδες.

Υπηρεσίες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο, στις 119,2 μονάδες, από 131,3 τον Νοέμβριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση  εξασθένισαν σημαντικά, ενώ οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους υποχώρησαν ήπια.

Κατανάλωση

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, μετά από την πρόσκαιρη ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις –43,2 (από –40,8) μονάδες, επίπεδο ήπια υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-44,7 μονάδες)1. Η επιδείνωση δεν οφείλεται στιςπρόσφατες εξελίξεις εξαιτίας της νέας μετάλλαξης και των έκτακτων παρεμβάσεων πολιτικής που ακολούθησαν, οι οποίες έλαβαν χώρα κατόπιν της έρευνας. Συνεπώς, οι επιδράσεις τους, καθώς και τυχόν άλλων σχετικών εξελίξεων, θα αποτυπωθούν στα στοιχεία από τον επόμενο μήνα και αναμένεται να είναι εκ των βασικών παραγόντων που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες των νοικοκυριών στην αρχή του νέου έτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΟΒΕ: Μακροχρόνια και πολύπλευρη η προσφορά του Οδ. Κυριακόπουλου

Στην ανακοίνωσή του το ΙΟΒΕ σημειώνει πως ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπήρξε βαθύς γνώστης τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων και προκλήσεων ενώ νοιαζόταν βαθιά για τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επιχειρηματικότητα μετά την πανδημία: Στις 7/4 το συνέδριο της BNI

Το συνέδριο θα επιχειρήσει μια διευρυμένη ματιά στο πώς το επιχειρείν παγκοσμίως αντιμετωπίζει τη μετά την πανδημία εποχή και σε αυτό θα συμβάλλουν οι ομιλίες και εκλεκτών προσκεκλημένων από το εξωτερικό.