ΓΔ: 1199.12 -0.85% Τζίρος: 26.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΥΠΑΑΤ: Κανένα ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε τσέπη μη δικαιούχου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι από τους 936 αιτούντες εθνικό απόθεμα, μόλις οι 294 είχαν υποβάλλει την άδεια διαμονής.

Περί τα 67 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών από τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν από ελεγκτικές αρχές αλλά και από τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι «να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στο τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ώστε αυτές να καταλήγουν στους πραγματικούς παραγωγούς».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη πληρωμή του Δεκεμβρίου, όταν και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανακοίνωσε ότι δεν προέβη στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων Εθνικού Αποθέματος για το έτος 2021, προκειμένου να διεξάγει διασταυρωτικούς ελέγχους.

Τα στοιχεία

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «για πρώτη φορά εφέτος, κατ' εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, εντάχθηκε στο θεσμικό πλαίσιο, ο έλεγχος των αιτούντων εθνικό απόθεμα ως προς τη μόνιμη διαμονή στη χώρα. Προβλέφθηκε λοιπόν ότι κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021 θα πρέπει οι αιτούντες να υποβάλλουν και το σχετικό δικαιολογητικό, που είναι η άδεια διαμονής».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των διασταυρωτικών ελέγχων που έγιναν σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι από τους 936 αιτούντες, μόλις οι 294 είχαν υποβάλλει την άδεια διαμονής. Οι κάτοχοι των 642 ΑΦΜ επιχείρησαν να λάβουν εθνικό απόθεμα χωρίς καν να έχουν τα νόμιμα έγγραφα. Το ποσό εθνικού αποθέματος που αιτούνταν αγγίζει το 1.000.000 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα κοβόταν από όλους τους παραγωγούς προκειμένου να διανεμηθεί.

Από τα 294 ΑΦΜ που είχαν επισυνάψει την άδεια διαμονής, μετά από πρόσθετο διασταυρωτικό έλεγχο με την Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, προέκυψε ότι κανένα εξ αυτών δεν έχει άδεια διαμονής με πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή πρόσβαση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο οι 79 έχουν άδεια επί μακρών διαμενόντων, μόνιμη διαμονή ή αόριστη διάρκειας, και οι οποίοι θα ελεγχθούν διεξοδικά.

Τέλος, όπως υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ «κανένα ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων δεν θα πηγαίνει σε τσέπη μη δικαιούχου. Θα ενισχύονται οι πραγματικοί παραγωγοί και μόνο» και πρόσθεσαν ότι «Τα στοιχεία, αυτά αποτελούν και την καλύτερη απάντηση προς όσους ζητούσαν πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς τους αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση 3,8 εκατ. ευρώ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες

Το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1.000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ασία συνεχίζουν ν' αναζητούν εργάτες γης οι Έλληνες παραγωγοί

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε εργάτες γης υπολογίζονται σε 50.000- 60.000 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 είναι απαραίτητοι για τις εργασίες στις καλλιέργειες και τη συγκομιδή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τις 26 Αυγούστου οι δηλώσεις για τις κοινοτικές ενισχύσεις

Όπως σημειώνεται ο γεωργός μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr.
Greenpeace
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Greenpeace: Τονίζει την ανάγκη για εθνική αγροτική στρατηγική στην Ελλάδα

Το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας να τοποθετηθεί ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο της κυβέρνησης.