ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skyros island
Σκύρος Φωτο: Shutterstock

Σκύρος: Με 80% πληρότητα τα τουριστικά καταλύματα λόγω Καθαράς Δευτέρας

Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική μας παράδοση και η φιλοξενία μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.

Αυξημένη κινητικότητα ενόψει τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας παρατηρείται ήδη στον δημοφιλή προορισμό της Σκύρου, που παραδοσιακά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς του νησιού, η κίνηση δεν αναμένεται να επηρεαστεί από μια πιθανή απαγόρευση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων.

«Ο Δήμος Σκύρου και όλοι οι Σκυριανοί περιμένουμε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Νίκος Μαυρίκος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ούτως ή άλλως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σκυριανής Αποκριάς είναι ότι δεν πραγματοποιούνται οργανωμένες εκδηλώσεις, όπως σε άλλα μέρη της χώρας, αλλά πολιτιστικά δρώμενα στα οποία συμμετέχουν μεμονωμένα οι κάτοικοι με μεταμφιέσεις που παραπέμπουν στη λαογραφική παράδοση του νησιού».

Τονίζεται ότι η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί και περιλαμβάνει το παλαιότερο αγροτικό έθιμο της άνοιξης, τον «Χορό των Γέρων» που, σύμφωνα με τους λαογράφους, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από τη διονυσιακή λατρεία και την αγροτική και ποιμενική ζωή του νησιού, ενώ περιλαμβάνει τρεις «πρωταγωνιστές»-αμφιέσεις, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο. Η κορύφωση του εθίμου γίνεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με σειρά από δρώμενα, όπως οι εντυπωσιακές βόλτες των μεταμφιεσμένων στα σοκάκια της Χώρας με άφθονο γλέντι στα καταστήματα και στο δρόμο, την άνοδο στο Κάστρο, όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν μαζικά («Χορός των Γέρων»), την «Τράτα» που παραπέμπει απευθείας σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής με έμμετρη απαγγελία σατιρικών στίχων για την επικαιρότητα.

«Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική μας παράδοση και η φιλοξενία μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και πόλο προσέλκυσης επισκεπτών», τόνισε ο δήμαρχος Σκύρου, συμπληρώνοντας ότι «η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα της Σκύρου προσεγγίζει το 80% και οι επαγγελματίες του νησιού είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες μας τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ρόλου της φιλοξενίας

Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας filoxeniamou.gr παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις που προωθεί το ΞΕΕ στον δημόσιο διάλογο, καθώς και στοιχεία τεκμηρίωσης για τη θετική συνεισφορά της Φιλοξενίας στη χώρα και στους πολίτες.
diakopes-tourismos-skyexpress-ethniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού με ενισχυμένες επιδοτήσεις

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το πρόγραμμα φέτος είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους. Αυξημένες οι φετινές τιμές επιδότησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για Σχολές Ξεναγών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο

Η φοίτηση στις πέντε - μεταδευτεροβάθμιες, επαγγελματικές - Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, ανά την Ελλάδα, είναι διετής και δωρεάν. Για την εισαγωγή στις Σχολές δεν απαιτούνται εξετάσεις.