ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. Πηγή: ΥΠΕΝ

Σκρέκας: Ενεργειακή επάρκεια στη χώρα και στα πλέον δυσμενή σενάρια

Όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και τα πλέον δυσμενή για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ό,τι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σημειώθηκε ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται κανονικά ενώ τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντίζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

«Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια - ακόμα και τα πλέον δυσμενή - για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.

Η εικόνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

  • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
  • Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα
  • Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Αναφορικά με τις τιμές ο υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί».

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών - μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Chevron και ExxonMobil

Ο Υπουργός Ενέργειας Στ. Παπασταύρου δήλωσε στην ΕΡΤ την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Εξέχουσα η είσοδος της Chevron στο Block 10, ενώ η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτονομία κλειδί για την ασφάλεια της χώρας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο Chevron και ExxonMobil στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρευματοκλοπές: Νέα μέτρα εξετάζει το ΥΠΕΝ για περιορισμό των απωλειών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει νέα μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, που επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 450 εκατ. ευρώ ετησίως, με έμφαση σε ελέγχους και έξυπνους μετρητές.