ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. Πηγή: ΥΠΕΝ

Σκρέκας: Ενεργειακή επάρκεια στη χώρα και στα πλέον δυσμενή σενάρια

Όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και τα πλέον δυσμενή για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ό,τι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σημειώθηκε ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται κανονικά ενώ τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντίζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

«Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια - ακόμα και τα πλέον δυσμενή - για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.

Η εικόνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

  • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
  • Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα
  • Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Αναφορικά με τις τιμές ο υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί».

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών - μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δράση «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον 30%. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι θα μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα για το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντάσσονται 105.000 νέοι επιλαχόντες στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ. Οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.