ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kriti, Seismos
Φωτο: ΑΠΕ

Θα ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ η ενίσχυση των σεισμοπαθών της Κρήτης

Με αφορμή τη νέα πίστωση στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως ολοκληρώνονται οι εκταμιεύσεις πρώτης αρωγής.

Σε σε νέα πληρωμή πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών και όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, πιστώθηκαν 5.201.376,27 ευρώ σε 701 μοναδικούς ΑΦΜ, εκ των οποίων 4.647.753,17 ευρώ σε 601 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και 553.623,10 ευρώ σε 164 δικαιούχους αποζημίωσης για οικοσκευή.

Με αφορμή τη νέα πίστωση στους πληγέντες, ο κ. Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Έπειτα από την πραγματοποίηση των σχετικών διασταυρώσεων και την προώθηση προς πληρωμή των περιπτώσεων δικαιούχων που τη δικαιούνται, ολοκληρώνονται οι εκταμιεύσεις πρώτης αρωγής προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη και υπέβαλαν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προέβη την Τετάρτη 11 Μαΐου στον δέκατο τρίτο γύρο εκταμιεύσεων προς τους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 5,2 εκατ. ευρώ σε 701 αιτούντες. Συνολικά, λοιπόν, έχουν διατεθεί 64,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 7.000 αιτούντες -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- που είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε επίσης «ότι η πλατφόρμα είχε ανοίξει και πάλι κατά το διάστημα από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πρώτης αρωγής οι πληγέντες που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν εγκαίρως την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων ή να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους όσοι πληγέντες συμπολίτες μας την είχαν ήδη υποβάλει. Ακριβώς λόγω της δυνατότητας τροποποίησης των αιτήσεων από τους δικαιούχους, η διαδικασία διασταυρώσεων δεν ήταν εφικτή κατά την περίοδο που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα. Φυσικά, το μέτρο της πρώτης αρωγής εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ».

Πέραν, λοιπόν, του μέτρου της πρώτης αρωγής, εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, και οι εξής παρεμβάσεις:

  • Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, η οποία και αυξάνεται όσο ωριμάζει ο σχετικός σχεδιασμός.
  • Διάθεση λυόμενων σχολικών αιθουσών και οικίσκων, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.
  • Ενεργοποίηση του πλαισίου παροχής της στεγαστικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.
  • Χορήγηση του επιδόματος ενοικίου/συγκατοίκησης, με συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ.
  • Χορήγηση προκαταβολής έναντι επιχορήγησης προς τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, βάσει της οποίας εκταμιεύτηκαν έως τώρα 227.457 ευρώ σε 70 δικαιούχους, με τη διαδικασία να συνεχίζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το υπουργείο Οικονομικών.
  • Στήριξη των εργαζόμενων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό μέσω του σχήματος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες.
  • Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε ποσοστό 50% των ετήσιων δαπανών τους και με ανώτατο ύψος τα 18.000 ευρώ ανά επιχορήγηση. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 64,5 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των σεισμοπαθών της Κρήτης

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώνονται οι προκαταβολές αποζημίωσης στους πυρόπληκτους αγρότες

Η προκαταβολή αγγίζει το 35% επί της αρχικής εκτιμώμενης ζημίας σε φυτικά μέσα παραγωγής η οποία ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και των 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώνονται οι ενισχύσεις στους σεισμοπαθείς σε Σάμο και Μακεδονία

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους παραπάνω σεισμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. Πώς θα γίνει η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων.