ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 9.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
odontiatroi, dentist, giatroi, ygeia
Φώτο: Shutterstock

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα, τι απαντούν στο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο των εν λόγω κέντρων η απεργία 26 έως 28 Μαΐου αποτελεί απάντηση για καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ χαρακτηρίζουν ως «απειλές» τις δηλώσεις του υπ. Υγείας.

Επιμένουν στην απόφασή τους για αποχή υπηρεσιών υγείας από 26 έως και 28 Μαΐου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, που, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «γίνονται ως διαμαρτυρία έναντι των άδικων περικοπών που υφίστανται κάθε μήνα στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κάνοντας λόγο για «απειλές». Σημειώνουν ότι «τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας». 

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα έχει προγραμματίσει σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Μαΐου με την παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ αναφέρει ότι «τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή. Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του claw back, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της ΠΦΥ για να μην υπάρχει το ληστρικό claw back. Συνέπεια αυτού είναι, μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί. Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια». 

Στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας για τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα είχε τονίσει ότι: «Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Απάντηση Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ

«Δεν είμαστε αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες μας, έχουμε συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κλπ), καθώς και με ασφαλιστικές εταιρείες και θα απέχουμε από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά».

Επισημαίνει επίσης ότι «τα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία προσφέρουν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που διασφαλίζονται σε πολλά επίπεδα (βιοασφάλεια, προστασία από τις ακτινοβολίες, διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων κλπ) από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Με αυτές τις συμπεριφορές εξωθείτε τα ιατρεία μας, μικρά, μεσαία και μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα, στην οικονομική κατάρρευση, παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού σε νέες εξωχώριες εταιρείες που θα έρθουν να εφαρμόσουν μονοπωλιακές πρακτικές, αντίστοιχες με αυτές που διαφαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών ΠΦΥ». Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ εκτιμά ότι θα υπάρξει «νέο κύμα φυγής ιατρών στο εξωτερικό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό

Στους δύο μήνες εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχουν εγγραφεί στο σύστημα πάνω από 4.200.000 πολίτες άνω των 16 ετών και 3.400 γιατροί, οι 1.200 του ιδιωτικού τομέα οι 2.200 του δημοσίου τομέα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες οι εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό

Έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό. Ένας στόχος που αναμένονταν να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκφράζει την ικανοποίησή του.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθ. Πλεύρης: Δωρεάν η πρώτη εξέταση στον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως τα πρώτα ραντεβού στον προσωπικό γιατρό θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και θα υπάρχει ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε να αρχίσουν να καταρτίζονται οι ιατρικοί φάκελοι.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής στον προσωπικό γιατρό σε Αττική και Ν. Αιγαίο

Ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα.