ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
Πηγή: Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Χατζηδάκης: Η έμφυλη βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι της

Με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή τη συνάντησή του με θύμα έμφυλης βίας, ο υπ. Εργασίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών να υπάρξει και συνεχής ενημέρωση.

Την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 

«Η βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Η έμφυλη βία ακόμη περισσότερο» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την κα Αρετή Γεωργιλή.

Όπως σημειώνει, το νομοθετικό πλαίσιο έχει προχωρήσει και σε γενικές γραμμές είναι επαρκές. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, χρειάζεται αντίστοιχα επαρκής γνώση του πλαισίου αυτού, αλλά και ευαισθητοποίηση σε τέτοιου είδους φαινόμενα από όλους τους εμπλεκόμενους στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. «Δεν φτάνει να ψηφίζουμε τους νόμους ούτε να πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν με τον χρόνο. Μια πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των αρμόδιων οργάνων είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε και θα το κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στο Facebook:

«Στη φωτογραφία μαζί μου είναι η Αρετή Γεωργιλή. Υπήρξε θύμα έμφυλης βίας την περασμένη εβδομάδα. Το θέμα πήρε δημοσιότητα και στα μέσα ενημέρωσης. Με την Αρετή είμαστε φίλοι εδώ και 30 χρόνια. Είναι ιδιοκτήτρια του πρωτοποριακού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone και επικεφαλής της οργάνωσης Lean In Network για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών, ιδιαίτερα στην εργασία.

Πήγα λοιπόν στο Free Thinking Zone να την δω, για να της πω πρώτα από όλα να μην το βάζει κάτω. Κι η Αρετή δεν είναι από εκείνους που φοβούνται. Συζητήσαμε όμως τόσο για την ίδια την επίθεση όσο για το τι πρέπει να μάθουμε όλοι μας από αυτό το δυσάρεστο συμβάν, το οποίο άφησε στην Αρετή εκδορές, αμυχές και δυσάρεστες αναμνήσεις.

Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι αυτή η macho συμπεριφορά, που δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνεται ανεκτή. Το δεύτερο είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει. Θέλω να υπενθυμίσω τόσο τον αντιρατσιστικό νόμο όσο και τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Το τελευταίο έγινε πέρσι με τον νόμο 4808/2021 και συνοδεύεται από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το αυτοτελές τμήμα για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία εντός της Επιθεώρησης Εργασίας. Η στήριξη και η χρηματοδότηση του Δικτύου Δομών για κακοποιημένες γυναίκες. Η 24ωρη γραμμή SOS 15900 και η πρωτοβουλία "Panic Button", ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την τελευταία περίοδο, με συντονίστρια την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα.

Το τρίτο και σημαντικότερο ίσως που προκύπτει από αυτήν την επίθεση εναντίον της Αρετής Γεωργιλή είναι η διάσταση της εφαρμογής της νομοθεσίας ως προς την έμφυλη βία. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει προχωρήσει και μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές είναι επαρκές. Χρειάζεται όμως αντίστοιχα επαρκής γνώση του πλαισίου αυτού από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και ευαισθητοποίηση σε τέτοιου είδους φαινόμενα από όλους τους εμπλεκόμενους στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Δεν φτάνει να ψηφίζουμε τους νόμους ούτε να πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν με τον χρόνο. Μια πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των αρμόδιων οργάνων είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε και θα το κάνουμε.

Η βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Η έμφυλη βία ακόμη περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι η επίθεση που κατήγγειλε η Αρετή Γεωργιλή θα είναι μια πέτρα στο τέλμα της αδιαφορίας όσων τυχόν ζουν ακόμα με προκαταλήψεις περασμένων δεκαετιών και δεν συντονίζονται με τα μηνύματα της σύγχρονης εποχής και του σύγχρονου πολιτισμού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση του ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου

Το μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο ακίνητο του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο χώρο δραστηριοτήτων όπου θα υπάρξουν επίσης εστιατόρια για απόρους, αίθουσες διδασκαλίας, και κοινωνικό παντοπωλείο,.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Γ. Τζιβιλάκης προτείνεται για διοικητής στην Επιθεώρηση Εργασίας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρει ότι ο διορισμός θα λάβει χώρα, μετά από έγκριση της υποψηφιότητάς από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
xatzidakis, energeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζηδάκης: Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τι ισχύει για το 1555

Καθιερώνεται ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης, μέσω του οποίου οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από υπ. Εργασίας, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, όπως ανάφερε ο υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.