ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
 Έκτη μέρα της φωτιάς στην Εύβοια, στις 8 Αυγούστου, 2021
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Η Μονάδα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Έβρου στα μέτωπα της φωτιάς

Ενημερώνουν τους πυροσβέστες για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια τoυς γίνονται συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.

Όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) είναι επιτόπου και συνεπικουρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου. Δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καθώς, στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η πυρκαγιά καίει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, αλλά σήμερα επικρατούν στην περιοχή ήπιοι άνεμοι. Υπάρχουν εστίες που καίνε και στον πυρήνα του Πάρκου και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί δυτικά προς τις θέσεις φωλεοποίησης του μαυρόγυπα. Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές και ενδιαιτήματα των ειδών και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΜΔΠΠ Έβρου και Δαδιάς να προταθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Ενώ, σήμερα καταφθάνει ειδική ομάδα για την περίθαλψη τυχόν τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς. Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη μέρα της κατάσβεσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα ενεργοποιήσει το Post Fire Biodiversity Hub του Technical Support Instrument (TSI) της Ε.Ε., ώστε να καταγραφούν χωρικά οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς και στις φωλιές του Μαυρόγυπα (η μεγαλύτερη αποικία σε όλη την Ευρώπη) και των άλλων πτωματοφάγων και αρπακτικών. Ήδη, έχει δεσμευτεί ποσό στον προϋπολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές στην περιοχή μετά την καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.Π.Ε.ΚΑ.: «Όλα τα στελέχη του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου δίνουν από την πρώτη μέρα μάχη κατά της φωτιάς μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Δεν έφυγαν ποτέ και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτά που καταργήθηκαν ήταν τα Διοικητικά Συμβούλια των πρώην Φορέων και όχι τα στελέχη τους, τα οποία ενσωματώθηκαν στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και συνεχίζουν το έργο τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ενεργά μέτωπα πια η πυρκαγιά στον Έβρο - Aσφαλής η Λευκίμμη

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώνεται η Λευκίμμη στον Έβρο - Συνεχίζει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί του Σαββάτου επιχειρούσαν στο μέτωπο βόρεια του Σουφλίου. Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση άλλαξε, καθώς η φωτιά στην περιοχή «Ζεστά Νερά» Φυλακτού κοντά στο χωριό της Λευκίμμης μεγάλωσε.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.