ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kairos, kalokairi, zesti
Φωτο: Pixabay

Συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, άνεμοι έως 6 μποφόρ

Σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή σποραδικές καταιγίδες σε ορεινά κυρίως τμήματα.

Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμβροι ή σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη και ενδεχομένως τοπικά 6 μποφόρ στην Κρήτη.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μετά το μεσημέρι, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-37, στην Ήπειρο από 20 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 21 έως 34 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Βόρειες Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι ασθενείς, ενώ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στην Κρήτη 6 μποφόρ.

Υπενθυμίζουμε πως ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται μέσα στο διήμερο Παρασκευής 19/8 - Σαββάτου 20/8, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Αιτία γι' αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/8 είναι ότι αυτή αναμένεται να πέσει κάτω από το 10% στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kausonas-zesti-kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία ηλιοφάνεια με πτώση της θερμοκρασίας

Τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τοπικά ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα των Χανίων

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεφώσεις, ασθενείς βροχές και αυξημένες συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης

Λασποβροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά. Νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Άνοδος της θερμοκρασίας.