ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
Πηγή: Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κ. Χατζηδάκης: Σε ποιες επικουρικές συντάξεις θα μπει το νέο πλαφόν

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένοι κλάδοι όπως οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πάρουν επικουρική σύνταξη έως και 25.000 ευρώ το μήνα.

Μόνο στις επικουρικές συντάξεις που ενσωματώνουν κοινωνικούς πόρους και φτάνουν σε προκλητικά υψηλά ποσά θα μπει πλαφόν όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης που ανέφερε πως υπάρχουν συντάξεις που συμπεριλαμβάνουν και κοινωνικούς πόρους με τα ποσά αυτά να φτάνουν έως και τα 25.000 ευρώ το μήνα.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν ορισμένοι κλάδοι, όπως συμβολαιογράφοι, να πάρουν επικουρική μέχρι 25.000 ευρώ το μήνα. Έτσι μπήκε πλαφόν», σημειώνοντας πως από τον ΕΦΚΑ δεν είχε βγει τέτοια σύνταξη, ωστόσο θα μπορούσε να εκδοθεί.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «ο ΕΦΚΑ αυτές τις συντάξεις τις είχε στο περίμενε, γιατί βλέπανε οι υπάλληλοι ότι θα έβγαιναν τρελά ποσά και έτσι ήρθαμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό, όπως με το πλαφόν και στις κύριες».

Όπως παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα θεσπιστεί πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα).

Από το 2015 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014, όμως υπήρχαν και περιπτώσεις όπου οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους με αποτέλεσμα να φτάνουν σε υπέρογκα ποσά. Η ρύθμιση αυτή  αφορά  περιπτώσεις  βενζινοπωλών, συμβολαιογράφων και αρτοποιών. Κάποιοι από αυτούς διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ τον μήνα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Με την επιβολή του πλαφόν θα περιοριστεί το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό που θα αντιστοιχεί τις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους όταν κατέβαλαν τις εισφορές τους οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους. Παράλληλα, με την επιβολή πλαφόν σε αυτές τις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις θα αποκατασταθεί και η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων ενώ θα ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα στους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και τι είναι πράγματι οι εισφορές.

Παράλληλα, έχοντας σαν στόχο να εκκαθαριστούν περισσότερες από 126.700 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους, και να εκδίδονται ταχύτερα οι επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να μπορούν να εκδίδονται και από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων ενώ με την έκδοση των επικουρικών αναμένεται να ασχοληθούν τριπλάσιοι εισηγητές του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θα υπάρξει fast track διαδικασία για τις νέες αιτήσεις, με την καταβολή της επικουρικής σύνταξης να γίνεται σε διάστημα τριών μηνών αμέσως μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης με τους νέους συνταξιούχους να λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσακλόγλου: Πρόβλημα υπογεννητικότητας σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες

Ο υφυπουργός επεσήμανε πως οι νέοι εργαζόμενοι δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι στον δημογραφικό κίνδυνο όσο οι παλαιότεροι και πως αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες το ελληνικό σύστημα είναι βιώσιμο.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

myTEKA: Με ένα κλικ όλοι οι ασφαλισμένοι βλέπουν τον ατομικό κουμπαρά

Η λειτουργία της web εφαρμογής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και, σήμερα, έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους. Οι ασφαλισμένοι φτάνουν τους 165.000.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Επιπλέον όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνεται στους μη μισθωτούς, κατ' εξαίρεση, ασφαλιστική ικανότητα έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για ποιους εργαζομένους άνοιξαν οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο ΤΕΚΑ

Η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου τους, θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ.