ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η θερμοκρασία της θάλασσας ανέβηκε φέτος λόγω μειωμένων μελτεμιών τον Αύγουστο

Σε 13 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα. Η αιτία της απουσίας ισχυρών βορείων ανέμων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρουσία χαμηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο.

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την απουσία ισχυρών βορείων ανέμων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως τον Ιούλιο τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα καταγράφηκε ισχυρό μελτέμι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αντίθετα, μόλις σε 13 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα. Η αιτία της απουσίας ισχυρών βορείων ανέμων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρουσία χαμηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο, που επεκτείνονταν προς τη χώρα μας κυρίως το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν μόλις 11 ημέρες με ισχυρό μελτέμι.

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας ημέρας με ισχυρό μελτέμι τέθηκε το όριο των 50 χλμ/ώρα ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο (Δημαρχείο). Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, κατά τα 14 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες το 2014 ως 47 ημέρες το 2016 (που ήταν και το έτος με τα περισσότερα μελτέμια). Η εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος στο δεύτερο μισό του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Με βάση δορυφορικές μετρήσεις στις 10 Αυγούστου και στις 29 Αυγούστου 2022 αντίστοιχα για σύγκριση, παρουσιάστηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα άνοδος των τιμών θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες κατά περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κυμαίνονται πλέον ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άστατος καιρός με λίγες νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές

Άστατος καιρός θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.
liakada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεφώσεις με περιορισμένες βροχές και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες ενώ υπάρχει και πιθανότητα τοπικών βροχών. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις και κάποιες βροχές

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες ενώ υπάρχει και πιθανότητα τοπικών βροχών, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια, εξασθενούν οι άνεμοι

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις ενώ και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού έως το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.