ΓΔ: 1421.5 0.28% Τζίρος: 35.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξένοι φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια μέσω της δράσης «Study in Greece»

Το πρόγραμμα προσελκύει φοιτητές απ' όλο τον κόσμο ανοίγοντας τις πόρτες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων για διεθνή προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών.

Πόλος έλξης για ξένους φοιτητές, ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας γίνεται η χώρα μας, μέσω της δράσης «Study in Greece», που προσελκύει φοιτητές απ' όλο τον κόσμο ανοίγοντας τις πόρτες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων για διεθνή προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών. Για μία νέα εποχή στην οποία περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Χρήστος Μιχαλακέλης, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece». «Με βάση το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για διεθνείς φοιτητές σε ξένη γλώσσα, μπορεί η Ελλάδα πλέον να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές χώρες που αποτελούν εκπαιδευτικούς προορισμούς και να προσελκύσει ξένους φοιτητές», είπε ο κ. Μιχαλακέλης. Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, προβάλλονται διεθνώς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ οι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες δικτυώνονται με συναδέλφους τους από το εξωτερικό. «Αυτό σημαίνει ότι επωφελούνται και οι Έλληνες φοιτητές διότι συναναστρέφονται με ξένους συναδέλφους τους, οπότε τους προσφέρεται ένα άνοιγμα του πνευματικού τους ορίζοντα, συν του ότι πλέον τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, όπου προβάλλεται η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός προορισμός», τόνισε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση έχει ξεκινήσει το 2015, αλλά από το 2021 -με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και με χρηματοδότηση που έχουν λάβει, έχουν καταφέρει να εκπροσωπούν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνείς εκθέσεις, με τελευταία συμμετοχή πρόσφατα στην Αμερική.

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αντιληφθήκαμε ότι η δουλειά μας είναι πάρα πολύ εύκολη τελικά, διότι έχουμε να προωθήσουμε ένα ισχυρό όνομα χώρας και απλά αυτό που τους λέμε είναι ότι η Ελλάδα, πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχει να επιδείξει τουριστικώς, προσφέρει και εκπαίδευση και ταυτόχρονα τους προβάλουμε τι δυνατότητες εκπαίδευσης υπάρχουν», τόνισε ο υπεύθυνος της δράσης. Το «Study in Greece» έχει αναπτύξει πληροφοριακά συστήματα και ιστοσελίδες όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται που αφορούν σε προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διεθνείς διακρίσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η δικτυακή πύλη της «Study in Greece» είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και σε άλλες έξι γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα, αραβικά, ρωσικά, ινδικά-Hindi) και παρέχει ακόμη πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για την ακαδημαϊκή και καθημερινή ζωή στην Ελλάδα. «Επιπλέον συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές και ξένες διπλωματικές αρχές πρεσβείες και προξενεία τόσο των χωρών του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως με τους Έλληνες διπλωμάτες πρέσβεις και προξένους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη σε αυτό που κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλακέλης. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακά εργαλεία όπως το MatSiG το οποίο διευκολύνει τη διεθνή δικτύωση και προωθεί την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και η «Study in Greece Virtual Fair», η οποία συνιστά έναν σύγχρονο κι έξυπνο τρόπο διεθνούς προβολής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία του Πολυτεχνείου με την Ελληνική Ένωση Χημικών Βιομηχανιών

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών ενώνουν δυνάμεις στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας και ειδικότερα στους επιστημονικούς τομείς της χημείας και της βιοχημείας.
idrima bodosaki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Διευρύνει το πρόγραμμα των υποτροφιών για το 2023

Το πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές απευθύνεται σε πτυχιούχους ή τελειόφοιτους φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα των ΑΕΙ και καλύπτει περί τις 60 υποτροφίες για σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Kapodistriako
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βραβείο από το δίκτυο Europlanet σε ομάδα του ΕΚΠΑ για αστρονομική έκθεση

Το βραβείο, που συνοδεύεται από 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 στη Γρανάδα της Ισπανίας και το παρέλαβε ο εκπρόσωπος της ελληνικής ομάδας Δημήτρης Αθανασόπουλος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός του προγράμματος Brainobrain

Ο Γιώργος είναι ένα από τα 150 παιδιά, ηλικίας 6-14 χρόνων από 40 πόλεις της χώρας, που συμμετείχαν στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό. Τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης ευφυΐας και δεξιοτήτων εγκεφάλου Brainobrain.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές διοργανώνει το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου με ομιλητή τον κ. Πάνο Καρβούνη ειδικό σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί. Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών αξιών και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.