ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pixabay

Πρωτοβουλία για την ένταξη προσφύγων στον χώρο της εστίασης

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και το «Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη».

Κόβουν γρήγορα, με τα ειδικά κοφτερά μαχαίρια, το σπανάκι που θα χρησιμοποιήσουν ως γέμισμα στα περέκ, ετοιμάζουν τα υλικά για την μπατζίνα και προσπαθούν με τη μυρωδιά να καταλάβουν τα μπαχαρικά που προτιμώνται στην ελληνική κουζίνα, όπως τη ρίγανη και το θυμάρι.

"Interchef project" είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σεφ οι οποίοι εκπαιδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα με στόχο να καταφέρουν να βρουν δουλειά ως βοηθοί προετοιμασίας σε ταβερνάκια και μικρά εστιατόρια.

«Μέσα από 12 συνολικά μαθήματα, προσπαθούμε αρχικά να μάθουμε σε νέους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, όπως κολοκύθια, ντομάτες, φασόλια αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα μαγειρεύουμε» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεφ Σμαράγδα Μακρή η οποία, μαζί με τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες.

«Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στη μαγειρική αλλά κυρίως, στους τρόπους κοπής, μαθαίνουν δηλαδή να χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά μαχαίρια, δεξιότητα που είναι απαραίτητη για να εργαστούν σε κουζίνες» συμπληρώνει.

Στα μαθήματα που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο εργαστήρι Μαγειρικής Marmita, μαθητές-τριες και σεφ, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γεύσεις από τις περιοχές καταγωγής τους, μυρίζουν και γεύονται ντόπια υλικά. Πολλές συμμετέχουσες, δε γνωρίζουν το μπαχάρι ή τη ρίγανη, μαγειρεύουν διαφορετικά τη φάβα, δοκιμάζουν πρώτη φορά αγγουράκι. Λένε πώς δεν έχουν φάει ποτέ πράσινα φασολάκια και μπιζέλια και βρίσκουν την ελληνική κουζίνα πολύ πιο ελαφριά από τις δικές τους αφού όλα είναι μαγειρεμένα στο ελαιόλαδο.

«Τις εκπαιδεύουμε και στις ζύμες. Φτιάξαμε ψωμιά με διάφορα αλεύρια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και με συνταγές για μπουγάτσα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλα γλυκά» λέει η κ.Μακρή.

Μετά το τέλος των μαθημάτων, θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης βασικών τεχνικών μαγειρικής ενώ θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Θα μπορούν να δουλεύουν στην προετοιμασία μιας κουζίνας, κόβοντας για παράδειγμα τις σαλάτες και τα λαχανικά» εξηγεί η κ.Μακρή

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και το «Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη».

Σύμφωνα μάλιστα με την Σωτηρία Παπαδοπούλου από το «Οικόπολις», μετά το πέρας των μαθημάτων , εκτός από το φαγητό που έχουν μαγειρέψει, όλοι παίρνουν μαζί τους μια σακούλα με ζυγισμένα τα υλικά που χρησιμοποίησαν στη συνταγή που είχαν ως «μάθημα».

«Από το σπίτι τους στη συνέχεια, κάνουν τη συνταγή και ανεβάζουν τη φωτογραφία σε μια διαδικτυακή ομάδα που έχουμε δημιουργήσει» λέει η κ.Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε των μαθημάτων μαγειρικής, πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, στοχευμένο σε λεξιλόγιο που είναι χρήσιμο στη μαγειρική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης προσφύγων σε Κύθηρα και Λέσβο

Στα σκάφη που βυθίστηκαν βρισκόντουσαν 135 πρόσφυγες, ενώ ήδη καταγράφονται 16 θύματα και 30 αγνοούμενοι, με το Λιμενικό να συνεχίζει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Τα βέλη του για την ανοχή της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 113% των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στους 219 οι συλληφθέντες του τελευταίου τριμήνου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων

Aνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελματιών παιδικής προστασίας μέσα από την εφαρμογή εναρμονισμένων διαδικασιών για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.