ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Εγκρίθηκαν με παρατηρήσεις από την GRECO οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με ανησυχία υπογραμμίζει η έκθεση της GRECO τις μακροχρόνιες αναδρομικές συνέπειες της υποβάθμισης της δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών οργανισμών έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σήμερα γνωστοποιηθήκαν οι εκθέσεις των επιτόπιων ελέγχων της ομάδας χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και της ομάδας εργασίας κατά της Δωροδοκίας του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) που αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Παρά την έγκριση ωστόσο η έκθεση της GRECO κάνει αναφορά στην υποβάθμιση τον περασμένο Ιούνιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο της δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων από κακούργημα σε πλημμέλημα, εισάγοντας έτσι πιο επιεικές ποινικές κυρώσεις για τέτοιου είδους εγκλήματα. Όπως υπογραμμίζει με ανησυχία η υποβάθμιση του Ιουνίου θα έχει μακροχρόνιες αναδρομικές συνέπειες στην Ελλάδα όσον αφορά αδικήματα δωροδοκίας που διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι πριν από τις 18 Νοεμβρίου 2019, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πλημμέλημα.

Ειδικότερα, στην έκθεση της GRECO περιλαμβάνονται τέσσερις συστάσεις που σχετίζονται: α) με την κλιμάκωση των ποινών ανάλογα με το ύψος της δωροδοκίας, β) την δυνατότητα αποχής του εισαγγελέα από την άσκηση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα, που αφορούν ελάσσονος σημασίας υποθέσεις διαφθοράς, γ) την ποινικοποίηση της παθητικής δωροδοκίας αλλοδαπών προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία στο εξωτερικό και δ) την εφαρμογή του σχετικού άρθρου περί έμπρακτης μετάνοιας σε υποθέσεις διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται, ότι η κοινή επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δύο οργανισμών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να εξεταστεί εάν οι τροποποιημένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που τέθηκαν σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιδρούν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, κυρίως μέσα από τις αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας των επιτόπιων ελέγχων, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των εκπροσώπων των δύο οργανισμών για την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα κατά την οποία η παρούσα κυβέρνηση εισήγαγε στη Βουλή τις τροποποιήσεις στους Κώδικες, κάτι που είχε ως συνέπεια η συζήτηση να επεκταθεί στο σύνολο των νέων διατάξεων των δύο Κωδίκων.

Στην έκθεση της GRECO -η οποία απασχόλησε την 84η Ολομέλειά της στο Στρασβούργο στις 2-6 Δεκεμβρίου 2019- διατυπώθηκε η ικανοποίησή της για την επαναφορά του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων σε κακούργημα, όπως και το γεγονός ότι με τα άρθρα 159 και 159Α του Ποινικού Κώδικα συμπεριελήφθησαν και τα μέλη της Βουλής (βουλευτές) και οι υφυπουργοί (δωροδοκία και δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων). Παράλληλα, θετικά ήταν και τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ που συζητήθηκε στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιάρας έχει ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα υποβληθούν, υπό την μορφή έκθεσης στους δυο εν λόγω οργανισμούς στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και θα επιλυθούν οι συστάσεις της GRECO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Γαλλία για τον αλγόριθμο TikTok που βλάπτει ανηλίκους

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, μετά από αναφορά του βουλευτή Ντελαπόρτ για εύκολη πρόσβαση ανηλίκων και κίνδυνο αυτοκτονίας. Την υπόθεση εξετάζει η Μονάδα κατά της Κυβερνοεγκληματικότητας.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ: «Ανησυχητική» η υποχώρηση Τουρκίας σε κράτος δικαίου και δικαιώματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει σοβαρή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε κράτος δικαίου και δικαιώματα, τονίζοντας τη στασιμότητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το 2018, ενώ παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ.