ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Βαρίδι αποτελεί η Δικαιοσύνη στη λειτουργία της οικονομίας

Απόλυτα αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη. Αρκετά προβλήματα καταγράφονται στην παραγωγικότητα, κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τι συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Βελτιωμένη είναι η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση «Going for Growth» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τη δικαιοσύνη, όμως, να συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για την πορεία της ανάπτυξης. 

Ο οργανισμός εξετάζει τέσσερις βασικούς τομείς για την ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τις αγορές προϊόντων και εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τη συμπερίληψη, κοινωνική προστασία και γήρανση του πληθυσμού και τέλος την κλιματική μετάβαση.

Η συνολική εικόνα για την ελληνική οικονομία

 

Αγορές προϊόντων και εργασίας 

Όπως αναφέρει οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του συστήματος δικαιοσύνης. Η οικονομία της Ελλάδας κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός των τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι κανονιστικές επιβαρύνσεις για τη δραστηριοποίηση σε ορισμένους βασικούς τομείς και για την εκ νέου αξιοποίηση της γης εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτεί επενδύσεις.

Οι εργαζόμενοι αλλάζουν θέσεις εργασίας λιγότερο συχνά από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσουν από πολλούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους.

Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της πορείας ο ΟΟΣΑ προτείνει: 

  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την κοινοποίηση των πλεονεκτημάτων των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
  • Μείωση των φραγμών εισόδου, δίνοντας προτεραιότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες και απλοποιώντας τους κανόνες οριοθέτησης της γης.
  • Αύξηση της συμμετοχής σε ποιοτικές ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας και την κατάρτιση, μεταξύ άλλων σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες που επηρεάζονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

 

Ψηφιακή μετάβαση

Οι δημόσιες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η πρόοδος στον ιδιωτικό τομέα είναι βραδύτερη λόγω των ισχνών επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και οργάνωση, ιδίως μεταξύ των πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση χρειάζεται: 

  • Σταδιακή μείωση της απόσυρσης των κοινωνικών παροχών για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και καθιέρωση επιδομάτων εντός της εργασίας για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
  • Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αμειβόμενη απασχόληση με την ενθάρρυνση της παροχής πιο ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας.
  • Βελτίωση των κινήτρων για την πρόσληψη νέων εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία, με την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις νέες προσλήψεις.

 

Ενσωμάτωση, κοινωνική προστασία και γήρανση

Η φτώχεια, ιδίως μεταξύ των νέων και των ανέργων, είναι υψηλή. Η ανισότητα μειώνεται κυρίως μέσω των συντάξεων. Οι μεταβιβάσεις μειώνουν λιγότερο τη φτώχεια και δεν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια για την είσοδο στην εργασία. Οι μεταρρυθμίσεις της οικογενειακής πολιτικής βελτιώνουν τη στήριξη των φροντιστών, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά απασχόλησης, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους, παραμένουν χαμηλά.

 

Ενεργειακή μετάβαση

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Η οικονομία της Ελλάδας είναι πιο εντατική σε άνθρακα από τις περισσότερες οικονομίες του ΟΟΣΑ. Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή της χρήσης ενέργειας, για την οποία το σχέδιο Ελλάδα 2..0 λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή του.

Οι τιμές του άνθρακα είναι υψηλές κατά μέσο όρο, αλλά κατακερματισμένες σε όλες τις χρήσεις καυσίμων. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παλαιότερων κατοικιών θα συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών και στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ: 

  • Μόλις σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά ενέργειας, να υπάρξει σταδιακή αύξηση των τιμών για τις εκπομπές που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ σε ένα κατώτατο όριο που να συνάδει με την επίτευξη του καθαρού μηδενός.
  • Εντολή για ένα χρονοδιάγραμμα αυστηροποίησης των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια έως το 2050.
  • Σημαντική αναβάθμιση της στήριξης των ανακαινίσεων, με τη χρήση μεγαλύτερης ιδιωτικής χρηματοδότησης μέσω επιδοτούμενων δανείων που μπορούν να αποπληρωθούν μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Στο 1,1% υποχωρεί η ανάπτυξη το 2023, τι προβλέπει για το χρέος

Στο 5,1% υποβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο διεθνής οργανισμός, ενώ θα αποκλιμακωθεί από 9,5% σε 3,7% ο πληθωρισμός. Τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στα μέτρα στήριξης ζητά ο ΟΟΣΑ, τι λέει για επενδυτική βαθμίδα

Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει στη νέα έκθεσή του ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να περιοριστούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,6% το 2023 και το 2024. Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είκοσι συστάσεις ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, τι λέει για εξυγίανση τραπεζών

Ιδιαίτερη έμφαση από τον Οργανισμό στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ταυτίζεται με τις συστάσεις της Τρ. Ελλάδος για το θέμα των τραπεζών.
UBS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Η Ελλάδα πρώτη σε ευρωζώνη στην κούρσα για τη μείωση του χρέους

Περαιτέρω μείωση του χρέους, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, απαιτεί «μεγαλύτερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, σαφώς μέσω δημοσιονομικής ισορροπίας, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τονίζει η UBS.