ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koinoniko_merisma

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Ανοίγει από σήμερα νέα πλατφόρμα την υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα μετά από προβλήματα που προέκυψαν με τις απορριπτικές αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ειδικά σε περιπτώσεις ΑμεΑ.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση τους υπουργείου Οικονομικών.  Ειδικός τηλεφωνικός αριθμός 2131621000 λειτουργεί από το πρωί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Ήδη έχουν εξυπηρετηθεί 150 πολίτες.

«Για τη διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει συμπληρωματική σελίδα δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων», ανέφερε το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε: «Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση».

'Οπως έγραφε το businessdaily είχε μεταδώσει: Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τις απορριπτικές αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ειδικά σε περιπτώσεις ΑμεΑ. Ο λόγος της απόρριψης της αίτησης δεν αναγράφεται πουθενά, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να ζητούν εξηγήσεις στα τηλεφωνικά κέντρα της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ, ή να προστρέχουν σε εφορίες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αν κάποιος απορριφθεί, ακόμη και αν εκλείψει ο λόγος απόρριψης με διορθωτική δήλωση προς το Taxis ή όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται, η πλατφόρμα δεν δίνει δυνατότητα στο δικαιούχο να κάνει ακύρωση της προηγούμενης αίτησης ή διόρθωση.

Όσον αφορά ωστόσο τις περιπτώσεις που από λάθος απορρίφθηκαν, η ΗΔΙΚΑ προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να ξαναπροσπαθήσουν αύριο 19/12, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της ακύρωσης και διόρθωσης θα έχει λυθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι απορρίπτονται δικαιούχοι ΑμεΑ, που η κοινή υπουργική απόφαση τους εντάσσει ανεξαιρέτως στο κοινωνικό μέρισμα, με μοναδική προϋπόθεση να λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Σημείο - κλειδί που δεν αναφέρεται στις γενικές οδηγίες είναι ότι ο δικαιούχος ΑμεΑ θα πρέπει να λαμβάνει αδιάλειπτα το προνοιακό επίδομα με τελευταία πληρωμή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2019. Αν, για λόγους ανανέωσης του επιδόματος ή αναπροσαρμογής, δεν έχει πληρωθεί τον προηγούμενο μήνα, τίθεται αυτόματα εκτός πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι δεν είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά μόνο αυτοί που λαμβάνουν το παραπάνω προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Από σήμερα το απόγευμα έχει ξεκινήσει η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που φέτος θα ξεπεράσουν τα 267.000 νοικοκυριά που υπέβαλλαν αίτηση η οποία εγκρίθηκε.