ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινάει η διάθεση του επιδόματος θέρμανσης, στα 1,55 ευρώ ανά λίτρο

Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσης τους και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Ξεκινά σήμερα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 είναι αυξημένο σε 300 εκ. ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1,3 εκατομμύρια. Το όφελος για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για τη θέρμανση τους θα τριπλό, καθώς το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με την περυσινή σεζόν, θα υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ενώ διπλάσιο επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι και όσοι από το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

Ειδικότερα η κρατική στήριξη θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

  1. Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσης τους και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής που βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ. Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι ενώ αν η κύρια κατοικία βρίσκεται στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι.
  2. Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της επιδότησης στην αντλία. Στα τέλη Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά θα αποφασιστεί αν το μέτρο θα παραταθεί και το 2023.
  3. Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά που κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα και χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο  θα λάβει επίδομα 421,4 ευρώ. Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά φέτος θα λάβει επίδομα το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ για παλαιό δικαιούχο. Για αντίστοιχο νοικοκυριό στη Φλώρινα το ποσό φθάνει τα 1.156 ευρώ έναντι 578 ευρώ και στο Καρπενήσι στα 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση αναπροσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και το όριο καθορίστηκε σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Ωστόσο παραμένουν αμετάβλητα τα περιουσιακά κριτήρια που είναι 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oil-thermansi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 1,128 ευρώ/λίτρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών/λίτρο, όσο και της έκπτωσης των 7,5 λεπτών (μαζί με ΦΠΑ) που δίνουν τα διυλιστήρια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έριξαν τα ΕΛΠΕ το πετρέλαιο θέρμανσης σε 1,33 ευρώ με νέες εκπτώσεις

Άρχισε σήμερα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, και να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης οι δικαιούχοι του επιδόματος

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία αγοράς πετρελαίου θέρμανσης για όσους φορολογούμενους έλαβαν φέτος το επίδομα, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Παρατείνεται ένα τρίμηνο η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Η ενίσχυση στην αντλία θα υποχωρήσει στα 15 λεπτά το λίτρο και οφείλεται στην μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ τα ακριβή ποσά τα οποία που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτη φθηνότερη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε τιμή πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν πιο φθηνές από την Ελλάδα είναι μόνο η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, και το Λουξεμβούργο. «Κλειδί» για την επίδοση αυτή, αποτελεί η επιδότηση στην αντλία και οι εκπτώσεις των εταιρειών.