ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεχώρισαν τα πανεπιστήμια Columbia και Yale στη Σύνοδο «Φάρος 2022»

Πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταπτυχιακού επιπέδου μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale, ίσως, να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και το θερινό εξάμηνο.

Τους πρώτους «καρπούς» της επίσκεψης της αντιπροσωπείας 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να δούμε μέσα στο 2023, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταπτυχιακού επιπέδου μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale, ίσως, θα τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και το θερινό εξάμηνο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η εβδομάδα που πέρασε ανήκε στις ανακοινώσεις που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις και έθεσαν τον πήχη ψηλά για το τι μπορεί να αναμένει η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του Columbia: Ένα δυναμικό κέντρο έρευνας

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε δια στόματος του προέδρου του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Λι Μπόλιντζερ (Lee Bollinger), για την ίδρυση του δέκατου Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Το Κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, μέσα στο 2023, ήδη από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δηλαδή. Οι τομείς με τους οποίους αναμένεται να εκκινήσει τις εργασίες του το Κέντρο αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, την Μεταναστευτική Πολιτική καθώς επίσης και την Αρχαιολογία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. «Στους τομείς αυτούς υπάρχουν ήδη συνεργασίες και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε με βάση αυτές, γιατί πιο εύκολα και άμεσα θα αποφέρουν καρπούς», ανέφερε, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ουάφα Ελ-Σάντρ (Wafaa El-Sadr), αντιπρόεδρος του προγράμματος Columbia Global, στο οποίο εντάσσεται το Διεθνές Κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, στόχος είναι να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου ένα portfolio δράσεων που θα ανταποκρίνονται όχι μόνο στις διεθνείς, αλλά και στις τοπικές ανάγκες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Κέντρο θα είναι συνεχώς ανοικτό για νέες συνεργασίες σε νέους τομείς. «Ο στόχος είναι να γίνει ένα δυναμικό, ευέλικτο κέντρο, που θα δίνει βάση στις προτεραιότητες που αναδεικνύονται στον τόπο που λειτουργεί. Αυτή ακριβώς είναι άλλωστε και η αποστολή των κέντρων, σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο: να εξυπηρετούν ως οχήματα που θα φέρουν στην επιφάνεια τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε η κ. Ελ-Σαντρ. Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε, οι διαδικασίες είναι σε μία αρχική φάση, εύρεσης χώρων και ακαδημαϊκών που θα έχουν το πάθος να προσφέρουν στην Ελλάδα. «Φυσικά, εκτός από καθηγητές από το Columbia, στοχεύουμε να έχουμε και Έλληνες καθηγητές», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, ότι βάσει εμπειρίας των εννέα Κέντρων που ήδη λειτουργούν, η προτεραιότητα που αναμένεται να δοθεί θα αφορά στην κινητικότητα φοιτητών, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευράς των φοιτητών του Columbia να επισκεφθούν την Ελλάδα για ένα μέρος των σπουδών τους. Το πανεπιστήμιο Columbia «μετρά» ήδη εννέα κέντρα, σε εννέα διαφορετικές πόλεις: στο Αμμάν (Ιορδανία), τη Βομβάη (Ινδία), την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Παρίσι (Γαλλία), το Πεκίνο (Κίνα), το Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), το Σαντιάγο (Χιλή) και την Τύνιδα (Τυνησία). Το Διεθνές Κέντρο της Αθήνας θα είναι το δέκατο παγκοσμίως και το δεύτερο στην Ευρώπη. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα κάνουμε πραγματικότητα το Διεθνές Κέντρο στην Αθήνα», τόνισε η κ. Ελ-Σαντρ. Όσο για την έλευση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ήταν «πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα πολλά πανεπιστήμια μαζί, για να συζητήσουν για νέες συνεργασίες». «Όλα εξαρτώνται από τη διάθεση αυτή του να συμπορευτούμε. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή που όλα συγκλίνουν για να αφοσιωθούμε σοβαρά στον σκοπό αυτό», κατέληξε.

Δωρεάν δίδακτρα: η σημαντική επιτυχία που αναμένεται να «δείξει» τον δρόμο

Το δεύτερο κομμάτι πάνω στο οποίο στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας αφορά στη συμφωνία μεταξύ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων, που θα προσμετρώνται για την απόκτηση πτυχίου, από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας και πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ, πρόκειται για συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα κοινά πεδία των δύο πανεπιστημίων, όπως είναι η Σχολή Υγείας και η Σχολή Θετικών Επιστημών.

Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα θα αφορά 20 φοιτητές ανά ακαδημαϊκή χρονιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαθήματα ή να πραγματοποιήσουν έρευνα για ένα διάστημα από 3 έως 12 μήνες στο πανεπιστήμιο του Yale, χωρίς να πληρώσουν δίδακτρα. «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία, αναμφίβολα», τόνισε, ο κ. Θωμαΐδης. «Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων είναι ρητώς γραμμένη και στη συμφωνία», συμπλήρωσε. Η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, κέντρισε το ενδιαφέρον άλλων πανεπιστημίων, που ζήτησαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υλοποίησή της. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, τόνιζαν για τη σημασία της εν λόγω συμφωνίας, ότι πλέον είναι ένα μέσο πίεσης σε όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των αμερικανικών πανεπιστημίων, κάτι που αναμένεται να ωφελήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια στην υλοποίηση νέων συμπράξεων.

Ωστόσο, η συμφωνία ΕΚΠΑ-Yale δεν αφορά μόνο τα παραπάνω. Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θωμαΐδης, ιδρύθηκε ήδη ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο οποίο θα συμμετέχουν και καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Yale και θα είναι ανοικτό σε φοιτητές από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Η λειτουργία του είναι προγραμματισμένη να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπλέον, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας που θα αφορά στο Περιβάλλον και την Υγεία. Πρόκειται για ένα κοινό ερευνητικό κέντρο των δύο πανεπιστημίων, στο οποίο θα συμμετέχουν δέκα καθηγητές του Yale και το οποίο αναμένεται να υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα, θερινά σχολεία, ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών. Ορίζοντας έναρξης εργασιών, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, υπολογίζεται σε έναν χρόνο περίπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις κατά της αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί

Οι κινήσεις της κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10:30 στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις ελλείψεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά ανέδειξε η PISA

Οι εν λόγω εξετάσεις, αποκαλούμενες και ως «ελληνική PISA», εντάσσονται στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να χαραχθεί εκπαιδευτική πολιτική στη βάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρηθούν μεταξύ άλλων τα βιογραφικά των αξιολογούμενων και οι αποτιμήσεις του αξιολογητή. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωρά από το υπουργείο Παιδείας η υλοποίηση του πολλαπλού βιβλίου

Με αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται σε ένα Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αθήνα ιδρύει το Πανεπιστήμιο Columbia

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως το κέντρο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, επισημαίνοντας ότι η χώρα γίνεται ελκυστικός προορισμός για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.