ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
STE, Symvoulio Epikrateias
Φώτo:Dimitris Kapantais / SOOC

ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα κατοίκων των Εξαρχείων να «παγώσουν» τα έργα του Μετρό

Οι κάτοικοι ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν η απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό.

Απορρίφθηκε η αίτηση κατοίκων των Εξαρχείων που ζητούσαν από την πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδο, με προσωρινή διαταγής της, «να παγώσουν» οι αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και η κατάληψη της εν λόγω πλατείας.

Αναλυτικότερα, οι κάτοικοι των Εξαρχείων (πλέον του αιτήματος έκδοσης προσωρινή διαταγής) ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν η από 7.10.2022 απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και η από 10.5.2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό «Εξάρχεια».

Στις αιτήσεις τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία σταθμού τού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και της αισθητικής φυσιογνωμίας τής εν λόγω πλατείας, αλλά θα προκαλέσει και βλάβη στην κοινωνικοοικονομική ζωή γύρωθεν της πλατείας. Ακόμη, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις εκδόθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν τα έργα στην πλατεία Εξαρχείων πριν την εκπόνηση και έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ).

   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η μη καταβολή της ενίσχυσης σε πρώην χειριστές αεροσκαφών

Οι 13 άσκησαν αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας την καταβολή της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης η οποία και για τους 13 ιπτάμενους χειριστές ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές για τους ιδιώτες στην απονομή συντάξεων

Tο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που νομοθετήθηκε το 2021 για την απονομή των συντάξεων, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών

Το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των καθηγητών των ΑΕΙ

Η Ολομέλεια αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας του νόμου επέρχονται από τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή δεν έχει η απόφαση αναδρομική ισχύ.
Anti-vaxxers demonstration, Athens / Διαμαρτυρία κατά του εμβολιασμού, Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ανέβαλε απόφαση για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους λόγω Δημοσίου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προδικαστική της απόφαση καλεί εκ νέου τα συναρμόδια υπουργεία που καθυστέρησαν να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία να το πράξουν ως τις 6 Μαΐου.