ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προγράμματα ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για πρόληψη Υγείας

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθούν πάνω από 20 δράσεις που θα έχουν στόχο να θεμελιωθεί ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση.

Τρεις βασικούς πυλώνες και 20 δράσεις που θα αναπτυχθούν στον πληθυσμό όλης της χώρας περιλαμβάνει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που παρουσίασε σήμερα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, η γγ Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι να μεταφερθεί το βάρος στην πρόληψη. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι κινητές μονάδες που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα πρόληψης. «Έγκαιρη πρόληψη σημαίνει λιγότερες ασθένειες και νοσηρότητα για τους πολίτες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για δωρεάν προγράμματα πρόληψης που σε συνδυασμό με την πρωτοβάθμια -ως μοχλό πρόληψης- τη δευτεροβάθμια φροντίδα και την εξωνοσοκομειακή νοσηλεία, θα προσφέρουν στους πολίτες πλήρη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη».

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι από αυτά τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και άλλων δράσεων ήδη υλοποιείται, με καλά αποτελέσματα, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γενηματά», ενώ από σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έπονται τα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέως εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κ. Αγαπηδάκη, από την πλευρά της, μίλησε εκτενώς για τη δημόσια υγεία και τα προγράμματα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα.

«Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα υπεριατρικοποιημένο σύστημα που δαπανά το 80% των πόρων της στο 20% των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία» υπογράμμισε, εξηγώντας πως χρησιμοποιούμε το 80% των πόρων μας για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλείες και επεμβάσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για να μας εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια ζωής, όχι όμως υγεία. «Έτσι, ζούμε μεν περισσότερο σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αλλά τα χρόνια αυτά είναι με νόσο, αναπηρία, περιορισμούς που επιφέρει η ασθένεια», υποστήριξε.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας δεν στοχεύει, πλέον, «στη μεμονωμένη εξάλειψη κάποιων συγκεκριμένων νοσημάτων αλλά σε όλο το φάσμα της υγείας και ευεξίας και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, στην υγεία. Για αυτό, οι δράσεις δημόσιας υγείας έχουν ως στόχο όλον τον πληθυσμό ή ομάδες πληθυσμού».

Τόσο ο κ. Πλεύρης όσο και η κ. Αγαπηδάκη ανέφεραν ότι η χώρα μας υλοποιεί για πρώτη φορά τα προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και τα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης των βασικών παραγόντων κινδύνου, όπως το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, που σχεδιάζονται με βασικό άξονα τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.

Συγκεκριμένα, η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι στόχος είναι να διδάξουμε στα παιδιά σωστές διατροφικές συνήθειες, να δωθεί δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και να υπάρξει η απαραίτητη ιατρική υποστήριξη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος τους.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει αναλυτικά το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» με τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να θεμελιωθεί ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση.

«Τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών στη χώρα μας δείχνουν πως η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη, η οποία συμπλήρωσε ότι κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα τέσσερα προγράμματα πρόληψης του υπουργείου Υγείας είναι:

  1. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού: Σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό.
  2. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Σε 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών δωρεάν τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση και βιοψία.
  3. Καρδιαγγειακά: Σε περίπου 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών δωρεάν έλεγχος σε λιπιδαιμικό προφίλ, σε νεότερους και έλεγχος για μεταβολικό σύνδρομο, και προσωπικός γιατρός.
  4. Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: Σε 3,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών δωρεάν κολονοσκόπηση.

Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν διενεργηθεί 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που έχει ως στόχο την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV έως το 2030 περιλαμβάνει:

  • Το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV.
  • Το 70% των γυναικών ηλικίας 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test.
  • Το 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό

Στους δύο μήνες εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχουν εγγραφεί στο σύστημα πάνω από 4.200.000 πολίτες άνω των 16 ετών και 3.400 γιατροί, οι 1.200 του ιδιωτικού τομέα οι 2.200 του δημοσίου τομέα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 1η Αυγούστου οι εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό

Ο θεσμός του Προσωπικού ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης διάγνωσης θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
cancer
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Πώς η covid - 19 επιδείνωσε την κατάσταση των ασθενών

Άγνωστες μέχρι πριν μερικά χρόνια μοριακές και γενετικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα της νόσου.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιώσεις: Υπό πίεση το ΕΣΥ – Δύσκολοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος

Εκατοντάδες πολίτες με λοίμωξη του αναπνευστικού επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, προκαλώντας «έμφραγμα» στην λειτουργία των Ιδρυμάτων κυρίως της Αττικής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, οι εξαιρέσεις

Σε σημερινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποφασίστηκε για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας.