ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνελήφθη σπείρα που έκανε ηλεκτρονικές απάτες, στα 124.000 ευρώ η λεία

Οι δράστες πλαστογραφούσαν υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία των θυμάτων και εξουσιοδοτούσαν μέλη της ομάδας να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, αποκτώντας πρόσβαση στο ebanking των παθόντων.

Εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου πέντε περιπτώσεις απάτης, μέσω υπολογιστή και πλαστογραφίας που είχε τελέσει εγκληματική ομάδα σε Ηράκλειο Κρήτης και την περιφέρεια Αττικής. Όπως αναφέρεται, οι δράστες πλαστογραφούσαν υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία των παθόντων και εξουσιοδοτούσαν με αυτές μέλη της εγκληματικής ομάδας να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (sim).

Η εξιχνίαση της υπόθεσης προέκυψε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, αλλά και ενδελεχή έρευνα της αστυνομίας, που κατάφερε να εντοπίσει τη δράση τουλάχιστον 15 ατόμων, οι οποίοι από τις 24/03/2020 έως και τις 14/4/2022 είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα, πραγματοποιώντας μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πέντε ημεδαπών σε λογαριασμούς μελών της εγκληματικής ομάδας, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 124.430 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συνέχεια μετέβαιναν σε υποκαταστήματα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Ηράκλειο και στην Αθήνα από όπου παραλάμβαναν νέες κάρτες sim (αντικατάστασης), τις οποίες ενεργοποιούσαν άμεσα και με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση (e-banking) των τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων και πραγματοποιούσαν τις μεταφορές των χρηματικών ποσών. Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα συλλήψεις για το κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης, με τζίρο 25 εκατ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ.
elliniki astynomia-listeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Αγία Παρασκευή

Ο ληστής απείλησε πως θα προκαλέσει έκρηξη μέσα στο κατάστημα. Απέσπασε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και κατάφερε να διαφύγει. Η αστυνομία πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό του δράστη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα για τράπεζες και λογαριασμούς

Για όσες συναλλαγές με τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ήταν αναγκαία η τήρηση αντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εγγράφου μέσω του Gov.gr Wallet.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη και ο συνεργός της ληστείας στην τράπεζα της οδού Μητροπόλεως

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ο 41χρονος ημεδαπός αναζητούνταν ως συνεργός του 33χρονου που είχε συλληφθεί την 27η Σεπτεμβρίου για την ληστεία στην τράπεζα επί της οδού Μητροπόλεως.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξιχνιάστηκαν 8 ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ

Εξιχνιάστηκαν οκτώ ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ με λεία άνω των 100.000 ευρώ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη του συνεργού του.