ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Περιορισμένες ζημιές στην Εύβοια, πάνω από 70 οι μετασεισμοί

Συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μετά τον κύριο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, με τους μηχανικούς να χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό ζημιών.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην κεντρική Εύβοια, ενώ ολόκληρη η περιοχή ζει στον ρυθμό των μετασεισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί. Παράλληλα συνεχίζεται και η καταγραφή των ζημιών.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά στις 28 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας εκτίμησαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά. Όπως δήλωσε ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης «ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Στροφάδων

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση του Γεωδυναμικού, ο επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ στη Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, αν και πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
kikilias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ξεκινάει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και να καταγραφούν όσα στεγάζουν κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Kikilias-Vasilis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Έρχεται η άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ»

Στόχοι της άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγηση των πληροφοριών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.