ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εμβληματικά έργα πολιτισμού γίνονται με πόρους του ΠΕΠ Αττικής

H Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. 

Η πορεία των εν εξελίξει εμβληματικών έργων πολιτισμού που υλοποιούνται με πόρους από το ΠΕΠ Αττική «2014-2020» αλλά και ο προγραμματισμός άλλων στη νέα προγραμματική περίοδο, ήταν αντικείμενο της συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, ο γεν. γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και ο προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ Γιάννης Μυλωνάς.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και δράσεων πολιτισμού, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τις χρηματοδοτήσεις του νέου περιφερειακού προγράμματος Αττικής 21-27. 

Αναλυτικότερα  στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται: 

  • Η υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το στόχο πολιτικής 5 του προγράμματος. 
  • Η συνεχιση της χρηματοδότησης των θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού (Art Athina, Athens Biennale, Ελληνικό Φεστιβάλ, κλπ).\
  • Η υλοποίηση έργων όπως στους ναούς του Ηφαίστου και του Ολυμπίου Διός, στο Τατόι το κτήριο επί της Σταδίου 47 που θα φιλοξενήσει το Θεατρικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα.

Επίσης έγινε αναφορά στα ολοκληρωμένα έργα που εκκρεμούσαν επί 10ετίες και αποτελούν εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα της Αττικής, όπως το Ωδείο Αθηνών, η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το κτίριο του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, η συντήρηση του ναού του Ολυμπίου Διός και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. 

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου, τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και υπογράμμισε πως η κοινή συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Αττικής θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. 

Ο Γιώργος Πατούλης επαναδιατύπωσε την βούληση της Περιφέρειας να συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό, αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής για εμβληματικά έργα, που θα ισχυροποιήσουν την πολιτιστική ταυτότητα της Αττικής και θα συμβάλουν στην καθιέρωσή της ως ένα ισχυρό brand name στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ Αττική 2014-2020 αποδίδει καρπούς, όπως διαπιστώνει κανείς από τα έργα που ήδη υλοποιούνται. Στόχος μας είναι και στη νέα προγραμματική περίοδο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε χρηματοδοτικά σημαντικά έργα πολιτισμού, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους χτίζοντας το μεγάλο όραμα μας για την περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής σε ένα ισχυρό παγκόσμιο πολιτιστικό brand name για τον πολιτισμό, ένα όραμα που συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου» επισήμανε ο κ Πατούλης.

Ολοκλήρωσε, ευχαριστώντας την κ. Μενδώνη, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο Δ. Δρόση, καθώς «με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στο να συγκαταλέγεται η Περιφέρεια Αττικής μεταξύ των πρώτων στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς αυτή τη στιγμή το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 98%. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την ανοδική πορεία και στη νέα προγραμματική περίοδο, συνεχίζοντας την στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και γενικότερα με την κεντρική κυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδιασμός για ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης στην Αττική

Μέσω του ΠΕΠ 2014-2020 και με προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκαν 44 έργα, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας στην Αν. Αττική και την κάλυψη των αναγκών σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση από Περιφέρεια Κρήτης για επιτήδειους που εξαπατούν πολίτες

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επιτήδειοι ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής.
Petsas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 25 εκατ. ευρώ η ενίσχυση στους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού, υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, προμήθεια εξοπλισμού και μίσθωση οχημάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΕΚΑΒ 52 ασθενοφόρα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί, μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2020, με 3,4 εκατ. ευρώ την προμήθεια 52 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του έργου των διασωστών.