ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, οι εξαιρέσεις

Σε σημερινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποφασίστηκε για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας.

Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε σημερινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποφασίστηκε για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, καθώς στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  • Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
  • Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Η χειρόγραφη συνταγή, πάντως, θα καταχωρίζεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

Θα πληροί, δε, τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Πλήρης η κάλυψη σε αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια

Σε δηλώσεις του ο υπ. Υγείας τόνισε ότι οι ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα μπορούν να καλυφθούν από γενόσημα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για ανάπτυξη περισσότερων ΜΕΘ σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιγότερες οι ελλείψεις σε φάρμακα σε σχέση με την ΕΕ λένε οι βιομήχανοι

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει ότι τέτοιου είδους ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με τη φετινή έντονη εποχική αύξηση των λοιμώξεων.
Pleuris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δίμηνη διορία στις διαπραγματεύσεις για την τιμή του φαρμάκου

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε προς το σύλλογο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πώς αν δεν εξασφαλιστούν εκπτώσεις θα ισχύσουν από το φθινόπωρο τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο.