ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προσφυγικό και ελευθερία του Τύπου προβλημάτισαν την Ελλάδα το 2022

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2022 σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ

Στους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα περιστατικά ρατσισμού και τα δικαιώματα των γυναικών αναφέρεται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2022.

Σχετικά με το προσφυγικό η διεθνής οργάνωση σημειώνει ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά υποστηρίζει ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δικαιώματα άλλων αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Επίσης ισχυρίζεται ότι σημειώθηκαν επαναπροωθήσεις κάτι που έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως αναφέρεται στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο και στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, η έκθεση εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρεται επίσης στο «σκάνδαλο», όπως το ονομάζει, των παρακολουθήσεων και υποστηρίζει ότι τα δύο αυτά θέματα «προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου». Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Σχετικά με τα φαινόμενα ρατσισμού, η έκθεση επικαλείται τα ευρήματα του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας για μείωση των περιστατικών οργανωμένης βίας, αλλά αυξητική τάση στην αστυνομική βία με ρατσιστικά κίνητρα. Προσθέτει πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας χαιρέτισε το σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα και την εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Τέλος, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και σε «αυξανόμενες πιέσεις» που δέχεται η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο δείχνει τουρκικές ακταιωρούς να κατευθύνουν λέμβους προς την Ελλάδα

Bίντεο που δημοσιοποίησε περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των ελληνικών χωρικών υδάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή 110 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από Ελλάδα προς την Τουρκία

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των σεισμόπληκτων, περιλαμβάνει περισσότερες από 20.000 κουβέρτες, 7,5 τόνους φάρμακα, 5 τόνους ιατρικό υλικό, πάνες για μωρά, είδη ατομικής καθαριότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.