ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα φαρμάκων ζητούν οι βιομηχανίες του κλάδου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή του στον υπ. Υγείας πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων και να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγή όποιο σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη.

Διαφάνεια και απαγόρευση εξαγωγών σε προϊόντα που παρουσιάζουν περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη, προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης.

«Όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Η δεύτερη πρόταση είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης. «Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι αφενός οι αποσύρσεις αυτών των φτηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και αφετέρου οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα . Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν θα πρέπει το υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία», τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Τέλος, επισημαίνει ότι σε καθημερινή βάση κατατίθεται στον ΕΟΦ ένας πλούτος στοιχείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την λεπτομερή διακίνηση των προϊόντων τους που καθιστούν πολύ εύκολο τον έλεγχο της προσφοράς φαρμάκων από τις εταιρείες, ανά πάσα στιγμή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόσυρση των φθηνών φαρμάκων από την αγορά καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα αποτραπεί με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιγότερες οι ελλείψεις σε φάρμακα σε σχέση με την ΕΕ λένε οι βιομήχανοι

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει ότι τέτοιου είδους ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με τη φετινή έντονη εποχική αύξηση των λοιμώξεων.
Pleuris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δίμηνη διορία στις διαπραγματεύσεις για την τιμή του φαρμάκου

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε προς το σύλλογο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πώς αν δεν εξασφαλιστούν εκπτώσεις θα ισχύσουν από το φθινόπωρο τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι τους περίσσεψαν φάρμακα τo τελευταίο έτος

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης της GIVMED που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί φέρνει η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς

Η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας δίνοντας ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών μέσω απατηλών διαφημίσεων

Οι εν λόγω διαφημίσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, εμφανίζονται κυρίως ως «χορηγούμενες» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φερόμενες μάλιστα ψευδώς, σε πολλές περιπτώσεις, να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων.