ΓΔ: 1416.88 -0.36% Τζίρος: 43.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία προκαλεί η χιονιόπτωση

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες πλησιάζει. Από τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν είναι και η Αττική και ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται.

Κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω χιονιού και παγετού, έχουν προκληθεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης, στη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσα
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, θέση Αγία Παρασκευή έως την θέση Αραποκέφαλα. Επίσης, στην ίδια επαρχιακή οδό, έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της κακοκαιρίας με την ονομασία BARBARA/ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση» ενώ τόνισε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες Παρασκευή, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις:

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.
  2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.
  3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS). Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα δελτία επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή από αύριο η Πολιτική Προστασία ενόψει επέλασης του χιονιά

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «χιόνια αναμένεται να πέσουν αύριο μετά το μεσημέρι κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, πάνω από το Ωραιόκαστρο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα βόρεια της Αττικής τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07-01-2024).