ΓΔ: 1439.64 -0.63% Τζίρος: 64.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμα 25.000 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ διαπιστώθηκε ότι δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας και άλλα τρία στο Περιστέρι, στην Ηλιούπολη και στον 'Αλιμο παραβίαζαν τις διατάξεις.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι της αγοράς καυσίμων και πρόστιμα 25.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική για παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Πέντε διοικητικά πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων στον νομό Αττικής. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας και άλλα τρία στο Περιστέρι, στην Ηλιούπολη και στον 'Αλιμο παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

γ) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Σημειώνεται ότι για τα πρατήρια καυσίμων οι κυρώσεις μπορεί να συνδυάζονται με το ειδικό καθεστώς κυρώσεων που προβλέπεται για την καταδολίευση των συστημάτων εισροών - εκροών και οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμη και στην επιβολή «λουκέτου» σε βενζινάδικα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

Για τη λειτουργία της γραμμής 1520, λειτουργούν δύο βάρδιες υπαλλήλων, διάρκειας τριών (3) ωρών ημερησίως έκαστη, με ταυτόχρονη φυσική παρουσία τουλάχιστον δύο (2) υπαλλήλων στο τηλεφωνικό κέντρο.
Supermarket
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταναλωτικές οργανώσεις αντιδρούν στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών

Το ΙΝΚΑ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας μποϊκοτάρουν και ζητούν να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 20.000 ευρώ σε 4 πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Επίσης μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ και σε 4 επιχειρήσεις στη Θεσσαλία καθώς πουλούσαν εμφιαλωμένο νερό σε υψηλότερες τιμές.