ΓΔ: 1236.17 1.25% Τζίρος: 61.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Τις ελλείψεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά ανέδειξε η PISA

Οι εν λόγω εξετάσεις, αποκαλούμενες και ως «ελληνική PISA», εντάσσονται στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να χαραχθεί εκπαιδευτική πολιτική στη βάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, μετά από μελέτη και αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα κύρια σημεία της σχετικής έκθεσης της επιτροπής, σχετικά με τις εξετάσεις, οι οποίες αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως σημειώνεται από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και στη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης, καθώς και στην καλλιέργεια μεταγνωστικών ικανοτήτων μέσω σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.

Ως προς τα Μαθηματικά, αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου 2022 σε 554 σχολεία, δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών και μαθητριών.

Οι εν λόγω εξετάσεις, αποκαλούμενες και ως «ελληνική PISA», εντάσσονται στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να χαραχθεί εκπαιδευτική πολιτική στη βάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι επόμενες Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο η «ελληνική PISA», για μαθητές της ΣΤ΄τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικείμενων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Σκοπός των εξετάσεων αυτών θα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα υλοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 σχολεία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η εξέταση θα διαρκεί 75 λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο εσωτερικό διάλειμμα 30 λεπτών.

Στις φετινές εξετάσεις θα προστεθούν και ανοικτού τύπου σύντομης απάντησης ερωτήσεις, πέραν εκείνων του κλειστού τύπου, που υπήρχαν αποκλειστικά πέρυσι. Την εποπτεία της διαδικασίας θα έχει η επιστημονική επιτροπή, που αποτελείται από μέλη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιπλέον 18 πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν από το 2024

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η αύξηση πραγματοποιείται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τη σχετική νομολογία, αλλά και σε ανταπόκριση «αφ' ενός στην ευρύτατη αποδοχή του θεσμού από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυναμική ανάπτυξη της ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία

Η ρομποτική έχει ήδη ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των σχολείων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά όργανα, δίνει νέα δυναμική και περισσότερες δυνατότητες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις κατά της αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί

Οι κινήσεις της κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10:30 στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρηθούν μεταξύ άλλων τα βιογραφικά των αξιολογούμενων και οι αποτιμήσεις του αξιολογητή. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωρά από το υπουργείο Παιδείας η υλοποίηση του πολλαπλού βιβλίου

Με αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται σε ένα Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων.