ΓΔ: 1235.3 1.18% Τζίρος: 58.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
Πηγή: Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σ. Πρωτοψάλτης

O ρόλος του εθνικού συντονιστή για τις δεξιότητες αποσκοπεί στον αποδοτικότερο συντονισμό μεταξύ υπουργείων, φορέων και κοινωνικών εταίρων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023 και της στρατηγικής προτεραιότητας που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας, ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ορίστηκε ως εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ σε ανακοίνωσή της, ο ρόλος του εθνικού συντονιστή για τις δεξιότητες αποσκοπεί στον αποδοτικότερο συντονισμό μεταξύ υπουργείων, φορέων και κοινωνικών εταίρων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές και μέτρα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, την επανεκπαίδευση και την επανακατάρτιση των πολιτών (εργαζομένων, ανέργων, νέων εκπαιδευομένων), για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων ως απόρροια της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και, ιδίως τις μικρομεσαίες, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ΕΕ. Θα προωθήσει μία νοοτροπία επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα δώσει νέα ώθηση για την επίτευξη των κοινωνικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2030», σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 60% του συνόλου των ενηλίκων πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και τουλάχιστον το 78% να εργάζονται.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Πυξίδας 2030, σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 80% όλων των ενηλίκων πρέπει να διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ειδικοί στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην ΕΕ.

Σήμερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιριών στην ΕΕ αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ μόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση.

Με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δοθεί νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-year-skills-2023_el.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agora-ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο μέσω της Υπηρεσίας Απασχόλησης

H απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας, απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ, τον προηγούμενο μήνα, αποτελεί την καλύτερη μηνιαία επίδοση ιστορικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης: Η ΔΥΠΑ στηρίζει τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

H Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει θέσει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας., όπως αναφέρει ο διοικητής της υπηρεσίας σε άρθρο του.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιους μακροχρόνια ανέργους θα δοθεί μπόνους 300 ευρώ

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ενώ όσοι δεν το έχουν καταρτίσει ήδη θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο.
ergasia-symfwnia-douleies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις εργασίας σε λιγνιτικές περιοχές

Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, αφορά νέους 18-29 ετών και είναι επτάμηνης διάρκειας, με αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό. Ήδη έχουν καλυφθεί άλλες 2.000 θέσεις το 2022 και οι αιτήσεις θα μείνουν ανοιχτές μέχρι την κάλυψη των θέσεων.