ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλησιάζουν στον δράστη που διέρρευσε τα έγγραφα του Πενταγώνου

Η διαρροή αυτή, μοιάζει να είναι η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, καθώς φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στο Discord και σε άλλες πλατφόρμες, όπως 4Chan, Telegram και Twitter.

Το πρόσωπο που διέρρευσε διαβαθμισμένα, αμερικανικά έγγραφα, τα οποία προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμαχικές τους χώρες και ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, είναι ένας νεαρός, ενθουσιώδης με τα όπλα που εργάζεται σε στρατιωτική βάση, ανέφερε σε άρθρο της χθες Τετάρτη η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεντεύξεις και έγγραφα τα οποία εξέτασε.

Ο ύποπτος ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, και ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, αναμένεται να γίνει μια σύλληψη, ακόμη και σήμερα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Ο άνδρας αυτός ανήρτησε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ομάδα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στην οποία συμμετέχουν περίπου 24 άνδρες και νεαρά αγόρια που μοιράζονται «την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», σημείωσε η εφημερίδα.

Ο άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG, τα αρχικά για τις λέξεις Original Gangster. Σύμφωνα με μία από τις πηγές της Post, ο άνδρας αυτός είναι ηλικίας 20 με 25 ετών και πολλά μέλη της ομάδας τον θαύμαζαν.

«Είναι γυμνασμένος, είναι δυνατός, είναι οπλισμένος, είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποιου είδους τρελή ταινία», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας, ο οποίος είναι ανήλικος και μίλησε με την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας του και αφού έλαβε την άδεια της μητέρας του, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο “OG” δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται, σημείωσε η εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι το πρόσωπο που της παρείχε αυτές τις πληροφορίες αρνήθηκε να αποκαλύψει για ποια βάση πρόκειται.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι ο “OG” περνούσε «μέρος της ημέρας του μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας όπου απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» και «εργαζόταν ακατάπαυστα επί ώρες για να φωτογραφίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord», έγραψε η εφημερίδα.

Κάποιες πληροφορίες ήταν πολύ ευαίσθητες και διαβαθμισμένες «NOFORN», το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθούν σε ξένους, σημείωσε η Washington Post.

Μετά τη διαρροή αυτή, που μοιάζει να είναι η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στο Discord και άλλες πλατφόρμες, περιλαμβανομένου του 4Chan, του Telegram και του Twitter.

Οι υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν τη διαρροή προκειμένου να εκτιμήσουν το πλήγμα που έχει προκαλέσει στην εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις με συμμαχικές της χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας - ΕΕ στο 2ο συνέδριο γεωπολιτικής

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα όπως η ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμβολή της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων αλλά και η ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα.
USA-Congress
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Ο Νικόλαος Μπογονικολός κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για συνωμοσία με σκοπό τη μεταφορά ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για πυρηνικές δοκιμές.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε μειονεκτική θέση η Ρωσία από την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Έτσι, από τη ρωσική προοπτική, αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου συμμετέχει σε σειρά πολυεθνικών ασκήσεων

Σε σειρά ασκήσεων με φίλες χώρες και συμμάχους συμμετέχει - διοργανώνοντας μάλιστα κάποιες από αυτές - η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Μάιο.